Vi får en hel del frågor om både skoblock och skovård kring skor av märket RM Williams. Därför kommer vi här berätta lite kort om RM Williams och ge tips och råd kring hur du kan sköta dina skor på bästa sätt för att de skall hålla och se fina ut. RM Williams grundades 1932 i Australien av Reginald Murray Williams.

Inititalt var de skor och kläder som företaget tillverkade ämnade som arbetskläder för den del av Australiens befolkning som levde och arbetade utanför städerna med till exempel gruvindustri, boskapsskötsel mm. RM Williams kängor är otroligt populära även här i Sverige och då främst under vinterhalvåret. Bootsen har en rejäl gummisula och läder av mycket hög kvalitet som gör att de passar mycket bra även för vårt klimat här i Sverige. Sköter du dina RM Williams på rätt sätt har du ett par boots som du kan ha glädje av i väldigt många år framöver.

Skoblock

En grundregel är att alltid använda skoblock när du inte använder dina skor. För RM Williams boots passar våra skoblock utmärkt. Vi rekommenderar för herr att man går ned en storlek på blocken jämfört med skorna, till exempel block i storlek 41 till skor i storlek 42 (UK8). För dam rekommenderar vi två storlekar ned, alltså storlek 35 på blocken till skor i storlek 37.

Skovård

Efter att bootsen används skall man alltid försöka borsta av dom för att avlägsna damm och smuts. Bäst är att investera i en skoborste i hästhår så man kommer åt ordentligt, även runt sulkanten. Sedan bör man med jämna mellanrum använda skokräm, förslagsvis Saphirs Créme Pommadier som inte innehåller silikon eller andra ämnen som riskerar att torka ut lädret. Sedan bör man en gång per år minst tvätta bootsen och återinfukta dom. Nedan följer en guide som steg för steg tar dig igenom hur du kan göra en helrekond av dina skor.

Steg 1 - Rengöring

Kängorna vi utgått ifrån i denna guide har under 4-5 år fått lager på lager av skokräm. Inte sällan skokräm med silikon och av lägre kvalitet som inte är bra för lädret i längden. På nedanstående bild ser du hur skorna såg ut innan vi började:

Bootsen innan vi började

Som ni ser är de smutsiga, har en del rejäla repor och någon direkt skovård har de inte fått på länge. Därför behöver vi rengöra dem ordentligt från smuts och gammal skokräm.
Till detta använder vi galltvål och en vanlig tvättsvamp. (Använd den mjuka ytan, inte den grova vita/gröna). Blöt tvättsvampen och ta en klick galltvål, börja sedan skrubba skon så att gallvtvålen börjar luddra. Du bör se hur smutsig svampen blir av den gamla skokrämen när du kramar ur den. Fortsätt tills du känner att du fått bort all gammal smuts och skokräm från skorna.

Skulle du ha väldigt mycket skokräm som inte går bort med galltvål går det även att använda sig av Saphir Renomat som är ett starkare medel. Detta bör dock användas med försiktighet då det kan slita på lädrets originalfärg om man gnuggar för hårt och för länge.
Efter att skorna tvättats skall de torka tills de är helt torra vilket brukar ta 12-24 timmar. Använd skoblock eller tidningspapper i skorna medan de torkar.
Såhär såg våra skor ut efter tvätt: 

Efter tvätt 
 

Steg 2 - Återfuktning

När skorna har torkat ordentligt är det dags att återfukta och ge lädret vård. Detta görs med en kräm som heter Saphir Créme Renovateur. Denna återfuktar lädret ordentligt på djupet. Om lädret är väldigt torrt kan man applicera detta flera gånger. Tänk dock på att endast använda dig av tunna lager och låt det gå en stund mellan omgångarna så det hinner gå in i lädret. Stryk på Creme Renovatéur med en bomullstrasa och vänta 15-20 minuter innan du stryker på ytterligare ett lager om det behövs. 

På nedanstående bild har skon närmast i bild fått ett lager Saphir Créme Renovateur och man ser redan hur lädret ser ut att må betydligt bättre:

Återfuktning   

Steg 3 - Skokräm

En bra skokräm som exempelvis Saphir Medaille d'Or Créme Pommadier återfuktar och skyddar inte bara skon utan innehåller även pigment som gör att man kan täcka över eventuella märken och hjälpa skon att återfå sin ursprungliga färg. I detta fallet väljer vi av naturliga skäl därför just denna kräm av svart kulör.

Ta en liten klick skokräm på en bomullstrasa och smörj in skon med små rörelser på en liten yta i taget. Tänk på att skokrämen inte skall ligga ovanpå skon utan att den skall absorberas av lädret. Låt därför skon vara i cirka 15 minuter innan du borstar skon med en skoborste för att ta bort eventuell överflödig kräm. Borsta med långa snabba drag. Genom detta skapar du också en viss glans. Beroende på hur sliten skon är kan man behöva lägga flera lager skokräm.

På denna sko tog vi två lager skokräm och efter detta såg skorna ut så här:

 Skokräm 
 

Steg 4 - Vaxpolish

Är man nöjd efter steg 3 så har man egentligen ett gott skydd. Vill man dock ha ytterligare skydd och ytterligare glans kan man även applicera vaxpolish. Vaxet lägger sig ovanpå vilket skiljer sig ifrån exempelvis skokrämen som går in i lädret. Vaxpolish kan appliceras i flera lager och när man börjar komma upp i flera lager börjar porerna på lädret att täppas igen och det skapas en hinna som glänse vilket ofta kallas för spitshine.

I vårt fall väljer vi att endast applicera ett lager polish för att få upp lite extra glans jämfört med vad vi fick av skokrämen och ett litet extra skydd. Vi valde i detta fall Saphir Pate De Luxe i svart.

Polishen gnuggar man in med en bomullstrasa med en droppe vatten på och lite vax på. Därefter gör man små små rörelser, tar lite mer polish, lite mer vatten och så vidare tills man täckt hela skon. Låt skon vila lite efter att den sista polishen applicerats och borsta skon med en fin skoborste eller en putsvante för att få till den sista finishen. Efter detta lager av vaxpolish kände vi oss nöjda och resultatet ser ni nedan.

Om ni har mer ingående frågor kring RM Williams eller vad som helst som rör skovård är det bara att klicka på kontakta oss i menyn eller maila på kt@skolyx.se så återkommer vi inom kort.

RM Williams med polish

x

ATTENTION

After your payment is completed, please wait until you are redirected back to our shop. Do not hit the back button. Thank you.