Inverterad patina

Av Niklas Nordin

Tycker du att dina mörka skor känns lite tråkiga och skulle vilja liva upp dem lite. Då kanske en inverterad patina på tån kan vara ett alternativ. Med lite Saphir Décapant (eller Aceton) och bomull är det enkelt att fixa själv och om man bara håller sig till några få enkla regler är det i princip omöjligt att misslyckas. Om skorna dessutom är svarta är det i princip riskfritt att försöka eftersom det alltid går att göra de svart igen om man skulle bli missnöjd med resultatet.

Material

  • 1 par skor
  • Neutral kräm (Burgol eller Saphir)
  • 1 Saphir Decapant (alternativ Aceton)
  • 1 Paket Bomull
  • 1 par skyddshandskar
  • 1 st sopkorg (låda) att slänga den använda bomullen i som kan stå utomhus och låta bomullen bli luktfri.
  • Alternativt 1 st läderfärg av valfri kulör plus pensel.

Allmän information

Saphir Décapant sliter på lädret och torkar ut det. Livslängden på skon kan därför minska om det används på ytor som utsätts för stora rörelser och är hårt belastade, dvs främst där det bildas veck. På tå och häl finns det däremot förstärkningar som gör att lädret i princip är fixerat och det blir därför inte någon veckbildning. Att använda starka kemikalier i dessa områden är därför inte lika allvarligt då det inte påverkar skons livslängd.
Som demonstrationsobjekt har jag valt mina svarta Crockett & Jones Alex wholecut som såg ut såhär när jag började

Innan vi började

Man kan ta bort vaxet på tån om man vill men jag lät det sitta kvar som skydd för där man inte vill ta bort färg. Det kommer att gå åt en hel del bomull om skon är svart. Det kanske det gör om skon är mörkbrun/brun också, så ha en behållare redo att slänga den väldigt illaluktande bomullen i.

Var noga med att sitta på en plats med god ventilation och om du kan sitta utomhus är det verkligen att föredra. Jag brukar lägga de använda bomullstussarna i en låda på balkongen där de sedan får stå och torka i ca en vecka innan jag slänger dem. Att slänga lättantändligt material direkt i soporna känns inte som en höjdare tycker jag. Skyddshandskar är också att rekommendera då man annars får väldigt torra naglar och hud.

Handhavande

Då är det väl bara att sätta igång... Innan du börjar dock så kan du notera var förstärkningen på tån slutar. I bilden nedan har jag markerat den med en streckad röd linjen. Blöt en bit bomull med vätskan. Ta inte så mycket att hela bomullsbiten blir blöt, det räcker om man gör så att toppen blir blöt.

Börja sedan längst fram på skon (i bilden nedan markerat med ett gult kryss) och dra sedan bakåt till den streckade röda linjen. Allt eftersom du rör dig bakåt minskar du på trycket.
Instruktion
Vad du gör är i princip att flytta färgpigmenten från skon till bomullen så när du har fått tillräckligt mycket färg på bomullen är det läge att kasta den i lådan och riva av en ny och fräsch bomullsbit.
Håll därför koll på hur mycket färg som finns på bomullstussen, du kan inte göra skon blekare än bomullstussen.
Det är också därför du inte skall använda en cirkelrörelse när du applicerar bomullen eftersom du då i princip bara smetar runt färgen. Plus att det blir en finare övergång till den icke strippade delen om du alltid rör dig vinkelrätt mot själva övergången.
För mig var processen väldigt icke-linjär, först verkar det inte hända någonting, men efter ett tag börjar det släppa rejält med färg.
När tån är blöt ser den också svart ut så räkna inte med att du kommer att se något medan du håller på. När skinnet sedan har blivit rejält blött föredrar jag att ta en paus och låta det torka. Detta för att jag inte vill att lösningsmedlet skall tränga in alltför långt i skon/tåförstärkningen.
Jag vet inte hur tåförstärkningen reagerar på lösningsmedlet, men det är säkert inte bra.
Räkna med att du får göra detta ett antal gånger.
När du sedan är nöjd med strippningen och inte skall färga om tån är det sedan bara att kräma in det med renovateur och/eller neutral kräm. Använd rikligt med kräm.
Jag ville dock att min tå skulle vara lila så jag penslade på lite Lila läderfärg. Det är i detta steg det är en fördel att inte ha tagit bort vaxet innan man sätter igång eftersom detta nu hindrar färgen från att penetrera det obehandlade området. Målningen görs på samma
sätt som strippningen, man börjar längst fram och drar penseln bakåt, men denna gång lite över denna streckade röda linjen i kortet ovan.
Applicera så mycket färg att hela tån återigen blir blöt. Låt det sedan torka.
Så här blev det efter att jag målat dem lila och de hade torkat klart.

Steg 3
Sedan applicerade jag rikligt med Neutral Burgol. När man lägger krämen kommer detta att ta fram en del av den ursprungliga färgen och göra det mörkare
och om man tycker att det blev för mörkt är det bara att fortsätta att strippa mer. Detta var precis vad som hände mig och efter att ha lagt krämen var det
bara att strippa lite till. Efter en andra omgång blev jag dock nöjd och här är resultatet efter inkrämningen.

Efter skokräm är applicerad
Efter lite neutral vax var de sedan redo för användning.
Färdiga med wax
x

ATTENTION

After your payment is completed, please wait until you are redirected back to our shop. Do not hit the back button. Thank you.