För att maximera dina skors livslängd och få dem att se bra ut under hela sin livslängd är det viktigt att rengöra skorna. Lite beroende av hur smutsiga de är finns det olika metoder och produkter att använda för ändamålet. På denna sida hittar du några tips och råd om rengöring.

Rengöring till vardags (efter varje användning)

Efter du använt skorna en dag är det bra att borsta av damm och smuts med en skoborste för att undvika att lager av smuts bildas med tiden. Det går också bra att använda en lätt fuktad trasa om man föredrar det, extra bra när det varit blött ute.
Produkter som rekommenderas: Skoborste eller Saphir stor skoborste .

Regelbunden rengöring (när skorna blivit lite smutsiga)

Om du gått med skorna i sämre väder och underlag så de blivit lite skitiga, rekommenderar vi en snabb tvätt med Saphir Leather Cleanser. Det är en mild men effektiv rengöring som du applicerar på en trasa och enkelt går över skon med som löser upp smutsen.
Produkter som rekommenderas: Saphir Leather Cleanser.

Grundlig rengöring (1-2 ggr per år)

1-2 ggr per år bör man rengöra skorna grundligt genom att tvätta bort gammal skokräm och polish. Med tiden blir lagren av skokräm och polish tjockare och lädret i skon får svårare att dra nytta av skokrämens vårdande egenskaper. Beroende på hur smutsiga skorna är finns det olika produkter som kan användas för rengöring. Vi rekommenderar tre olika produkter som har olika styrka vilket vi kommer att beskriva nedan.
Produkterna vi rekommenderar är Saphir lädertvålSaphir Renomat (även kallad Saphir Leather Cleaner) samt Saphir Decapant.

Saphirs rengöringsprodukter

Av de tre produkterna är Saphirs lädertvål den mildaste produkten. Konsistensen och funktionen påminner mycket om en vanlig tvål. Tvålen avlägsnar både skokräm och vaxpolish på ett bra sätt och med denna tvål kommer man väldigt långt i sin rengöring. Tvålen används genom att man tar lite tvål på en tvättsvamp och tillför vatten, sedan är det bara att börja tvätta skon. Tvålen skall luddra när du tvättar skon, gör den inte det har du tagit för lite tvål eller vatten. Ta mer tvål och vatten vid behov tills du tvättat hela skon. Har man väldigt mycket polish (vax) applicerat kan man även behöva använda någon av de starkare produkterna.

Något starkare än lädertvålen är Saphir Renomat. Även om den är starkare än tvålen så är den fortfarande mild och skonsam mot lädret. Det går bra att hoppa över momentet med tvålen och endast köra Renomat också för att rengöra skorna. Det vi rekommenderar är att man först använder sig av lädertvålen för att tvätta hela skon, sedan kan man använda Saphir Renomat på enskilda ställen där man inte lyckats få bort all gammal skokräm eller polish. Saphir Renomat är en vätska där man tar en liten mängd på en trasa och gnuggar på området man önskar tvätta. Ta lite i taget tills all skokräm / polish avlägsnats. Tänk på att inte slänga trasan i soporna efteråt då Saphir Renomat är klassat som brandfarligt.

Har du några skor med riktigt gammal polish som du har svårt att få bort med tvålen eller renomat, alternativt skor som du helt vill avlägsna färgen ifrån finns även en starkare produkt som heter Saphir Decapant. Denna produkt är betydligt starkare och skall man använda den för att avlägsna skokräm/polish bör man vara försiktig och hellre ta lite flera gånger än att råka gå på för starkt då man annars riskerar att gå för hårt lädret under krämen. Det är ingen fara om lite av ursprungsfärgen på lädret slits då det lätt täcks över med pigmenterad skokräm, men det är dumt att tvätta bort för mycket av färgen i onödan. Vill man ta bort all gammal färg på ett par skor för att måla om dem är det Saphir Decapant som är bäst för det.

Igen, glöm inte att lägga på Saphir Medaille d'Or Creme Pommadier skokräm efter tvätt, och om så önskas också Saphir Pate de Lux vaxpolish.

Rengöring av mocka

För skor i mocka rekommenderar vi också en grundlig rengöring 1-2 ggr per år där man tvättar samt återfärgar och impregnerar skorna. För tvätt rekommenderar vi ett mockaschampo från Saphir som heter Saphir Omninettoyant som är speciellt anpassat för mocka, nubuck och textil. Vidare rekommenderas en mockaborste som används för att lyfta fibrerna i mockan och på så vis lyfta fram smutsen som lagt sig i mockan.
Produkter som används här: Saphir Medaille d'Or Omninettoyant och mockaborste

Saphir Omninettoyant

För att rengöra skorna borstar man dem först ordentligt med mockaborsten. Därefter tar man Saphir Omninettoyant och tvättar skorna med hjälp av den lilla borsten som medföljer och lite vatten. Vid behov sköljer du därefter av skon för att avlägsna allt skum och eventuella smutsrester, men är det bara lite av produkten kan du låta dem torka bara.
Efter tvätt skall skorna torka ordentligt för att sedan vid behov återfärgas med Saphir Renovateur spray och sedan impregneras med Saphir Super Invulner. Mer om detta i vår  guide för vård av mockaskor.

För mer information om de olika rengöringsprodukterna vi erbjuder och vad som ska användas till vad, har vi den här guiden till produkter för sko- och lädertvätt.

x

ATTENTION

After your payment is completed, please wait until you are redirected back to our shop. Do not hit the back button. Thank you.