Mockaskor har ett oförtjänt rykte om sig att vara känsligare än vanliga läderskor. Det är helt fel, bara du tar hand om dem på rätt sätt. Här en guide till hur du tvättar, fräschar upp och sedan skyddar dina mockaskor och gör dem som nya igen.


Skon till vänster är före nedanstående procedur, den till vänster efter.Produkterna som används i guiden.


De slitna skorna.


1. Rengöring
Vid vanlig användning är det bra att borsta av mockaskorna med en mockaborste eller skoborste för att få bort smuts och damm. Med tiden brukar det ändå sätta sig smuts och mockan kan börja se lite matt ut. Då är det bra att göra en mer ordentlig rengöring.

Använd Saphir Medaille d'Or Omninettoyant som är en speciell lädertvätt som är skonsam men ändå effektiv vid rengöring av mocka och nubuck (även galltvål fungerar). Använd med fördel den medföljande lilla borsten. Häll upp lite av produkten i en mindre behållare eller skål, och varva ljummet vatten och Omninettoyant för att arbeta upp ett ordentligt lödder när du gnuggar med borsten. Var extra noggrann där skon är som mest smutsig.


Mockaschampot Omninettoyant jobbas in.


Häll upp produkten i en liten behållare och använd en fuktad borste.

Vid normal tvätt räcker det sedan med att låta skorna torka i cirka sex timmar, men är de ordentligt smutsiga och du behöver gå på flera omgångar med Omninettoyant är det bättre skölja dem rena. Då sköljer du rent hela skon under rinnande vattnet, se till att hela skon blir genomblöt för att undvika vattenränder. Stoppa tidningspapper i skorna och lägg på kant för att torka. När de är nästan torra kan du med fördel sätta i skoblock i trä för att skorna ska behålla formen.


Nu är skorna rena och torra.2. Uppfräschning
När skorna är helt torra borstar du försiktigt med en mockaborste, för att lyfta fibrerna igen. Använd Saphir Medaille d'Or Suede Renovateur spray, som rengör, vårdar och återfärgar dina mockaskor och gör de som nya igen. Ingenting kan ge nytt liv åt ett par slitna mockaskor som den här produkten. Välj den färg som ligger närmst nyansmässigt (vissa färger finns inte i Medaille d’Or-serien, där har vi motsvarande från Saphirs vanliga serie skovård).


Lyft mockafibrerna med en mockaborste efter tvätten.

Spraya sedan jämnt över hela skon från cirka 20 centimeters avstånd. Är skorna väldigt slitna vid exempelvis tån kan du spraya lite extra där för täcka med ny färg. Detta görs utomhus. Efter 10-15 minuter kan du gå över försiktigt med mockaborsten igen, eller en vanlig skoborste med hästtagel.

En del som många lätt glömmer är klack- och sulkanterna. Är det randsydda skor är de i läder, som både mår bra och ser mycket bättre ut om de får en omgång skokräm. Använd Saphir Medaille d’Or Creme Pommadier i en nyans nära sulkantens, och stryk på ett tunt lager. Var försiktig så det inte kommer på mockan, använd en putstrasa eller fingret, som ger ökad precision (orkar du inte tvätta dig så finns skyddshandskar). Skulle du råka få kräm på mockan, låt den torka innan du försiktigt gnuggar bort den med ett rengöringssudd.


Lägg försiktigt på skokräm på sulkanterna, det vårdar dem, gör dem fina igen och skyddar.3. Skydd
Renovateur-sprayen impregnerar och skyddar en del, men för bästa skydd rekommenderar vi att du också går över skorna med Saphir Medaille d'Or Super Invulner, som enligt många är den bästa impregneringssprayen på marknaden, vilken ger suveränt skydd mot väta och smuts för dina skor i mocka, nubuck eller textil.

Spraya jämnt över hela skon från cirka 20 centimeters avstånd. Super Invulner är mycket dryg så en omgång runt skon räcker. Detta görs utomhus. Efter 10-15 minuter kan du gå över försiktigt med mockaborsten eller skoborsten igen. Du har nu ett mycket gott skydd mot väta och att smuts sätter sig djupare. Hur ofta skorna behöver sprayas beror på hur tufft väder de används i och hur ofta de används, men ungefär en gång i månaden vid normal användning.


Stor skillnad efter att ovanstående i guiden genomförts.


Inte minst Renovateur-sprayen gör stor skillnad i hur den återställer färgen på mockan.En sådan här ordentlig tvätt brukar det räcka om man gör någon gång per säsong, om skorna tas om hand hyfsat i övrigt.

x

ATTENTION

After your payment is completed, please wait until you are redirected back to our shop. Do not hit the back button. Thank you.