Att sköta om sina skor på ett bra sätt behöver inte alls vara komplicerat. Här går vi igenom fyra enkla moment som kommer förlänga dina skors livslängd avsevärt, samt förklarar varför de gör skillnad.

Använd inte samma par två dagar i rad
Det här är på många sätt den absolut viktigaste punkten på listan, ändå är det förvånansvärt få som följer den. Att människan svettas är ett illa dolt faktum. Att vi svettas extra mycket om fötterna likaså. Faktum är att fötterna är den del av kroppen med flest svettkörtlar per centimeter, över 500 000 svettkörtlar trängs på dem. Omkring två deciliter fukt utsöndrar dessa varje dag, en deciliter per fot. Det säger sig självt att skorna blir fuktiga efter en dags användning. Så fuktiga att de inte hinner torka upp under en natt, utan fortfarande är lite blöta om du sätter på dig dem morgonen efter. Varpå de fylls med ytterligare svett, och så vidare.

När skorna inte ges en chans att torka upp ordentligt blir det problem, då fuktigt material är betydligt känsligare för slitage. Det är därför det är så viktigt att låta skor vila ett dygn efter användning. Med andra ord bör du alltid ha minst två par skor att rotera mellan. Det kommer ge skorna en kraftigt ökad livslängd, och innebära en bättre miljö för fötterna (sedan är det inte så att skorna brakar samman om de används några dagar på raken ibland, så klart).
Borsta/torka av skorna efter användning
Gör det till en vana att när du kommer innanför ytterdörren, så tar du antingen fram en skoborste med hästhår (om det varit torrt ute) eller en fuktig disktrasa (om det varit blött väder) och borstar eller torkar av skorna lite snabbt.

Om du alltid tar för vana att avlägsna smuts dagligen så sätter den sig inte i lädret eller tyget och det är betydligt större chans att skorna håller sig fräscha längre tid. Efter att skorna borstats/torkats av kan du på läderskor oftast också enkelt gnugga tillbaka eventuell glans på dem med en putsvante eller nylontrasa (läs strumpbyxa) innan nästa användning.


Använd skoblock
Att skoblock är bra för framför allt läderskor är många medvetna om, men det råder viss förvirring kring varför de är bra. Idealt ska ett skoblock fylla ut skon så väl som möjligt utan att ändra formen, men dess viktigaste uppgift är att räta ut sulan. Det är därför det är allra bäst med skoblock som fjädrar horisontellt och har en relativt platt vinkel på undersidan framtill, precis som våra exklusiva skoblock i cederträ har. När sulan rätas ut så sträcks nämligen gångvecken ut, och det som är skoblockets viktigaste uppgift är just att se till att skon behåller sin ursprungliga form.

Däremot är det inte så att skoblock, även om de är i trä, gör att skorna torkar bättre, trots att det gärna påstås. En sko torkar fortare utan skoblock i. Det skoblock gör är att de låter skorna torka på ett bra sätt samtidigt som formen behålls. Att blocken bör vara i trä är framför allt så det inte täpper igen porerna på lädret på insidan, utan det kan andas och luftas.

Skoblocken bör sättas i direkt efter att du tar av skorna, och sedan sitta i tills skorna är torra, vilket med andra ord är något dygn eller så. Ännu en anledning att inte använda skorna två dagar i rad.
Smörj in med skokräm
Sist men inte minst så handlar det när det gäller skinnskor om att se till att vårda lädret, vilket även det kan göras rätt enkelt. För skor i vanligt läder är det egentligen bara en enda produkt som är nödvändig, och det är skokrämen (som finns i glasburkar eller tuber och är som majonnäs i konsistensen, som lätt förväxlas med vaxpolish som är hårdare och ligger i plåtburkar och är mer för glans och skydd). Skokräm vårdar och återfuktar lädret, har det pigment täcker det märken, och det ger också visst skydd och glans. Hos oss hittar du bland annat världens mest erkända märke av skovårdsprodukter, Saphir Medaille d’Or.

Skorna behöver inte heller smörjas in särskilt ofta. Självklart beror det lite på hur regelbundet de används, men ett eller ett par tunna lager skokräm i månaden räcker långt och ser till att lädret får nödvändig vård och skydd, och risken att det spricker eller slits ned minskar. Mocka- och tygskor ska man se till att spraya med en impregneringsspray emellanåt så det skyddas, och om man behöver bättra på färgen finns det bra spray även för detta.


Sammanfattningsvis så behöver grundläggande skovård inte vara mer komplicerat än att undvika att använda dem flera dagar på raken, att borsta eller torka av dem efter användning, sätta i skoblock och ge dem ett lager skokräm emellanåt. Liten insats – stor utdelning.

x

ATTENTION

After your payment is completed, please wait until you are redirected back to our shop. Do not hit the back button. Thank you.