Saphir är världsledande inom kvalitetsskovård, och har utvecklat en rad olika produkter för tvätt och rengöring med olika egenskaper. För att göra det extra tydligt vad skillnaderna är mellan de olika produkterna och vad de ska användas för, har vi satt samman den här tydliga och lättöverskådliga guiden. För mer information om respektive produkt och utförligare information om hur du använder dem, klicka på Gå till produkt-länkarna. Viktigt är att efter att någon av tvättarna använts ska alltid andra produkter för vård, eventuell återfärgning och skydd användas (enda undantaget är Renovateur-sprayen för mocka där det inte är nödvändigt).

Längre ned på sidan hittar du också några exempel på olika typer av skor och situationer där vi ger exempel på vad du ska välja för produkt(er).


Rengöring av skor i vanligt slätt läder och präglat grainläder

Listat från mildaste produkten upp till mest effektiva


SAPHIR MEDAILLE D'OR CREME RENOVATEUR

Om produkten: En mild rengöring som löser upp enklare, ytligare smuts, samtidigt som den återfuktar och vårdar, och också ger visst skydd och glans. Används när man upplever att skon behöver återfuktas och/eller behöver en snabbare rengöring, några gånger per år i regel.
För dessa material: Vanligt slätpressat läder och präglat grainläder.
Användning: Smörjs in med en putsduk, borstas sedan upp med skoborste.
Gå till produkten


SAPHIR MEDAILLE D'OR LEATHER CLEANSER

Om produkten: En helt ny rengöringsprodukt från Saphir, som är lite som en Omninettoyant (se nedan) men för vanligt läder. En effektiv men ändå mild rengöring, som är oerhört lättanvänd. Löser upp smuts men inte så mycket skokräm, och öppnar porerna för göra dem mottagliga för nya vårdande ämnen. Används när skon blivit smutsig och behöver en snabb rengöring, kan vara flera gånger i månaden eller bara någon gång ibland beroende på hur skon används.
För dessa material: Vanligt slätpressat läder, präglat grainläder och cordovan.
Användning: Appliceras på en putsduk som du gnuggar skon med, låt sedan torka.
Gå till produkten


SAPHIR LÄDERTVÅL

Om produkten: En traditionell lädertvål, som främst används för mildare djuprengöring där man arbetar upp ett lödder och sköljer hela skon i vatten. Används någon gång per år när skon behöver en ordentligare tvätt från smuts, eller oftare om skorna utsätts för mycket smuts, välj mellan denna och galltvål.
För dessa material Fungerar på alla material, både vanligt läder, mocka, nubuck och även textil (även om den är främst för lädermaterial).
Användning: Med en borste arbetas ett lödder upp, som sedan sköljs bort med vatten.
Gå till produkten


GALLTVÅL

Om produkten: Naturlig rengöringsprodukt som fungerar utmärkt för lädertvätt. För djuprengöring. Tar främst bort fett och smuts, till viss del skokräm. Används någon gång per år när skon behöver en ordentligare tvätt från smuts, eller oftare om skorna utsätts för mycket smuts, välj mellan denna och Saphir lädertvål.
För dessa material: Vanligt slätpressat läder, mocka, nubuck och textil.
Användning: Använd mjuka sidan på en fuktig svamp och arbeta upp löder, skölj efteråt.
Gå till produkt


SAPHIR RENOMAT (kallas ibland även Saphir MdO Leather Cleaner)


Om produkten: En mer effektiv rengöring som dels går på smuts, men framför allt löser upp gammal skokräm och vax. Används för att "strippa" skorna rena innan man börjar bygga upp nytt lager med kräm och vax, i regel någon gång per år. Torkar ut lädret en del.
För dessa material: Vanligt slätpressat läder och präglat grainläder.
Användning: Använd en putstrasa och gnugga med hårt tryck, ju fler omgångar desto mer kräm och vax löses upp.
Gå till produkt


SAPHIR DECAPANT

Om produkten: Ännu kraftigare rengöring som används för att strippa skor helt rena från skokräm, vax och även ytlig läderfärg, framför allt inför patinering med ny färg. Torkar ut lädret en hel del.
För dessa material: Vanligt slätpressat läder.
Användning: Med putsduk gnuggas produkten över skon i flera omgångar tills alla rester av kräm, vax och ytlig läderfärg är borta.
Gå till produktenRengöringsprodukter för mocka, nubuck och textil

Listat från mildaste produkten upp till mest effektiva


SAPHIR MEDAILLE D'OR RENOVATEUR SPRAY


Om produkten: En mockaspray som löser upp ytlig, lätt smuts samtidigt som den innehåller vårdande ämnen, återfärgar och fungerar som en skyddande impregnering. Används kanske varannan månad, oftare under exempelvis vintern eller när skorna utsätts för mer väder och vind. 
För dessa material: Mocka och nubuck.
Användning: Sprayas över hela skon, vilket görs utomhus, efter 10-15 minuter borstas de upp försiktigt med mockaborste eller skoborste.
Gå till produkten


SAPHIR MEDAILLE D'OR OMNINETTOYANT

Om produkten:En effektiv men ändå skonsam rengöring för främst mocka, nubuck och textil. Kan både användas för snabbare mer ytlig rengöring, och djuprengöring under rinnande vatten. Används för enklare rengöring flera gånger om året, för ordentligare djuprengöring kanske ett par gånger per år.
För dessa material: Mocka, nubuck och textil.
Användning: Kan både användas för enklare rengöring där man med borste arbetar upp lödder och låter torka, eller för djuprengöring under rinnande vatten.
Gå till produkten


Rengöringsprodukter för sneakers

SHOE SHAME WIPE AND WALK RENGÖRINGSSERVETTEROm produkten: Rengöringsservett för snabb och enkel uppfräschning av dina sneakers. Tar bort enklare fläckar, damm och annat. Att ha med sig i väskan eller liggande hemma för regelbunden användning när sneakersen behöver snyggas till.
För dessa material: Vanligt slätpressat läder, präglat grainläder och textil.
Användning: Torka av fläckar eller hela skon med servetten, som sedan slängs.
Gå till produkten


SHOE SHAME LOOSE THE DIRT RENGÖRINGSGEL

Om produkten: En rengöringsgel speciellt anpassad för sneakers, som är skonsam men ändå relativt effektiv på att lösa upp fläckar. Används ett par gånger per år, eller oftare om skorna blir mycket smutsiga.
För dessa material: Vanligt slätpressat läder, präglat grainläder, mocka, nubuck och textil.
Användning: Applicera gelen på en borste och blöt upp den, skrubba sedan skorna, avsluta med att torka av med en trasa. Låt sedan skorna torka.
Gå till produkten


Rengöringsprodukter för specifika ändamål


SAPHIR SNÖ OCH SALTRENGÖRING

Om produkten: Speciellt utvecklad för att lösa upp saltfläckar, som kan göra ordentliga skador på läder om det inte tas bort. Används så fort du fått saltfläckar på skorna.
För dessa material: Vanligt slätpressat läder, präglat grainläder, mocka och nubuck.
Användning:Använd en putsduk eller på mocka en borsta och gnugga fläcken med salt så den löses upp.
Gå till produkt


Exempel på olika typer av skor och situationer och vilka produkter du ska välja

Svarta skinnskor i slätt läder som fått en del märken, har lite smutsfläckar och börjar se lite grådassiga ut.
Tvätta med Saphir Medaille d'Or Leather Cleanser, smörj därefter in med skokrämen Saphir Medaille d'Or Crème Pommadier i svart och om du vill ha extra glans också Saphir Pate de Lux.

Damkängor i mörkbrun mocka som fått en saltfläck, och som dessutom har en del ingrodd smuts.
Ta bort saltet med Saphir Snö och saltrengöring, därefter tvättar du hela skon med Saphir Medaille d'Or Omninettoyant, och sprayar med mörkbrun Saphir Renovateur spray. Vill du ha extra skydd avslutar du med Saphir Super Invulner. 

Chelsea boots i brunt läder som gått en hel höst och blivit ordentligt smutsiga, med mycket ingrodd smuts och ordentliga märken.
Tvätta skon ordentligt med Saphir lädertvål eller galltvål, därefter smörjer du in skorna noggrant med skokrämen Saphir Medaille d'Or Crème Pommadier och om du önskar extra glans även Saphir Pate de Lux vaxpolish.

Vita sneakers som har smutsiga, lite gulnade sulkanter och en del fläckar på ovandelen.
Tvätta skorna med Shoe Shame Loose the Dirt så de blir rena och fina, använd sedan Shoe Shame Remember White Colouring Cover för att få sulkanten vit igen, och gärna också med skokrämen Saphir Medaille d'Or Crème Pommadier i vitt om är läder.

Ljusbruna brogues i läder som har putsats massvis med gånger under flera år, och som har vaxpolish och kräm som börjat spricka upp en del.
Strippa av all gammal kräm och vax med Saphir Renomat, därefter smörjer du in skorna noggrant med skokrämen Saphir Medaille d'Or Crème Pommadier och om du önskar extra glans även Saphir Pate de Lux vaxpolish.

x

ATTENTION

After your payment is completed, please wait until you are redirected back to our shop. Do not hit the back button. Thank you.