Under vinterhalvåret, och inte minst framåt vårkvisten när snön smälter och det blir slösnask på gator och torg, är det hög risk för att du får salt på skorna. Även om det inte är snö just för tillfället ligger ofta saltet kvar länge, därför de första regnvädren på våren ofta slutar med saltränder också. Framför allt på läderskor kan saltet orsaka trista skador. Här berättar vi hur du undviker detta, längst ner en film som visar de olika stegen.


Torka bort saltet direkt

Om du varit ute på saltade gator, och särskilt om det är slaskigt och dant, så kan du kallt räkna med att du har fått en del salt på dina skor. Det är bara onödigt att vänta på att skorna ska torka och de karaktäristiska vita saltränderna ska uppstå, och att först då ge sig på att torka av dem. Ta istället tag i torkandet på en gång.

Använd en vanlig disktrasa (ha gärna en särskilt liggande för just salt, eller om inte det finns tillgängligt ta hushållspapper eller liknande) och fukta med så varmt vatten som dina händer klarar av. Torka sedan av skorna i svepande rörelser uppifrån och ned på skorna, och byt plats på trasan/pappret regelbundet. Du ska inte torka fram och tillbaka, runt, runt på skon, då flyttar du bara saltet, utan se till att dra tag som du avslutar ned mot sulkanten hela tiden. Ta sist och torka längs med området mellan ovanläder och sulkant bakifrån och fram.Görs det här på rätt sätt får du bort saltet med en torkning. Skulle du ändå se saltränder när skorna är torra så upprepar du bara ovan, och hoppas du får till det bättre då.


Lösa upp salt som fått fäste

Ibland kanske man inte har tid eller möjlighet att torka bort saltet direkt, eller av annan anledning låter det sätta sig i skons läder. Eller så är det helt enkelt riktigt mycket salt som hamnat på skon. I dessa lägen kan du behöva ta hjälp av ett medel som löser upp saltet och gör att du kan få bort det ordentligt.

Saphir salt och snörengöring är en sådan produkt, som är speciellt utvecklad för att lösa upp och avlägsna vägsalt. Ta en mindre mängd av produkten på en putsduk eller annan sorts trasa och gnugga området där du fått saltfläckar. Låt därefter skorna torka en stund och se så att det inte är några saltmärken kvar. Har du inte fått bort allt, upprepar du proceduren. Se till att byta del på trasan mellan omgångarna. Är skorna i mocka kan det vara bättre att använda en påföringsborste som du applicerar rengöringen med.Efter att du använt Saphirs saltrengöring är det bra att lägga på skokräm igen, särskilt på området som behandlats, för att återfukta och skydda lädret. Var dock väldigt noggrann med att allt salt är borta innan du börjar kräma in, eller spraya med impregneringsspray om det är mockaskor, så du inte kapslar in saltet och det får ligga och fräta på lädret.

Nedan en före och efter-bild, där högra skon har fått saltet borttaget och putsats upp med Saphir Medaille d'Or skokräm och vaxpolish.
Nedan en film som visar de olika momenten.
Har du frågor kring skor och skovård, kontakta oss på ktj@skolyx.se så hjälper vi gärna till.

x

ATTENTION

After your payment is completed, please wait until you are redirected back to our shop. Do not hit the back button. Thank you.