Vi på Skolyx har jobbat tillsammans med TLB Mallorca i framtagandet av en helt ny linje skor: Artista. Målet med Artista har varit att lyfta ribban för vad man får i mellanprissegment av Goodyear-randsydda skor, där vi har tittat och lärt oss av både några av de absoluta premium-RTW-märkena och haft hjälp av  bespokeskomakare i England och Japan.Resultatet är skor med till exempel väldigt smal midja, hälkappor i riktigt läder, tajt skurna klackar och endast 1st grade-läder från de välkända garverierna Annonay och Charles F. Stead. Två helt nya läster har gjorts speciellt för Artista-serien: den svagt mejlade Picasso-lästen, och lästen Goya med en klassiskt rund tå. Den hyllade passformen för de vanliga TLB-skorna bibehålls, medan formerna är mer mer markerade och eleganta, i linje med den mer raffinerade hantverksnivån på Artista-linjen.Artista kommer att visas för världen för första gången på London Super Trunk Show på lördag. Vi kommer sedan att öppna för förhandsbeställningar under nästa vecka, vilket kommer att löpa under april med förväntad leverans i maj (tidiga ordrar får skorna först). Vi kommer också att ta dessa på turné tillsammans med vår kommande loafers kollektion för vårt egna märke, till Stockholm, Göteborg och Malmö i Sverige under april, och även Moskva i slutet av månaden.

Nedan listas de specifikationer som alla är antingen mycket sällsynta eller unika för skor i denna prisklass:

• Extremt smal, välvd midja, vilket accentuerar skons form. Gjord med sulsöm hela vägen bak till hälen, så midjan är inte bara limmad eller durksydd som det brukar vara när midjorna är ordentligt smala på skor som inte är i högre prisklasser.
• Välvningen av midjan fortsätter in under hälen, vilket normalt nästan bara återfinns på bespokeskor. Detta skapar en starkare midja och ser mer naturligt ut.
• Hälkappa av äkta läder (inte salpa/leather board), anpassar sig till fötterna på bästa sätt och är ett levande material som kan omformas om det behövs.
• Tajta skurna klackar som följer skons naturliga linjer.
• Mycket fint slipade sul- och klackkanter, även midjekanten är fint slipad, vilket är mycket sällsynt. Det ser inte bara trevligt ut, det gör det mycket lättare att putsa dem och hålla kanterna i gott skick.
• Tät sulsöm på 8 spi (stygn per tum), tillsammans med en välbalanserad fudging.

Här en drös med bilder på de flesta av modellerna i start line-upen av Artista: