Strumpor
Mer dressade strumpor av riktigt hög kvalitet som håller för många, många användningar är förvånansvärt svårt att hitta. Det upplevde vi själva, därför har vi ägnat mycket tid åt att utveckla våra egna ribbade ullstrumpor ihop med en noga utvald italiensk producent. Efter att ha provat oss fram med materialblandning för att tillslut ha hittat rätt, och fått till strumpor som både sitter uppe väl, håller formen över tid och inte minst är riktigt hållbara, samtidigt som de har alla ullens fördelar.
Den stora fördelen med ull är att det själv reglerar temperaturen, vilket innebär att om det är varmt ute håller de din fot sval, medan de håller din fot varm om det är kallt ute. Blandar man ullen med lite nylon så ökar hållbarheten markant, samtidigt som vi adderat lite elastan för att få stretch som gör att de sitter uppe bra. Erbjuds i både ankellängd och hög Over the Calf, OTC. Vi har dessutom strumpor från välrenommerade Sozzi som tillverkat strumpor i Italien sedan 1912, samt låga så kallade "no show"-strumpor, utmärka i dina loafers.
Vilka strumpor är bäst?
Som ofta handlar det om vilket ändamål de ska användas för, och personliga preferenser. Men vad de flesta experter är överens om är att en bas i naturmaterial oftast är överlägset.
Ull har den fina egenskapen att värma när svalt och kyla när det är varmt, och är därför ett mycket uppskattat material i strumpor. Ullfibrer är tunna och kan därför vara känsliga för slitage, för att strumpor i ull ska vara starka och tåliga är det bäst att de blandas med riktigt starka fibrer som exempelvis nylon. Används även en del elastan blir strumporna mer stretchiga vilket förbättrar passformen. Skolyx tunna ullstrumpor har vi utvecklat blandningen genom åren för att nå en utmärkt kombination av alla dessa tygfibrers egenskaper, och enligt många av våra kunder har vi nu verkligen hittat rätt.
Bomull är ett annat populärt material för strumpor, inte minst under sommaren. Det har en känsla och look som många uppskattar under den varmare tiden på året. Bomullsfibrerna är starkare än ull, men även här kan en del nylon för ytterligare förstärkning och elastan för bättre passform vara att rekommendera.
Hur ska man tvätta strumpor?
Det beror på vilken typ av strumpor det handlar om. För tunt stickade strumpor som våra ullstrumpor och bomullsstrumpor räcker det att tvätta dem i 30 grader i maskin för att de ska bli helt rena. Notera dock att särskilt ullstrumporna tack vare den naturliga andningsförmågan i materialet ofta klarar flera dagars användning utan att bli ofräscha och behöva tvättas.
Tjockare sportstrumpor eller liknande, särskilt de som används under träning där man svettas rikligt, bör tvättas på 40 grader i maskin.
Varför går strumpor sönder?
Hål i strumpor uppstår främst på grund av att det blir friktion, antingen mellan strumpa och fot, strumpa och sko, eller både och. För att undvika detta är passformen viktig, att storleken är korrekt så att hälpartiet hamnar rätt, att tånaglarna hålls trimmade, samt kvalitet och typ av material på strumporna. Används lite känsligare material som ull, som i övrigt har fantastiska egenskaper för strumpor, krävs att det förstärks av starkare tygfibrer som nylon för att de ska hålla väl.
Hur man sliter på olika typer av strumpor kan också vara högst individuellt, där hur man går, vilka skor man har, hur ytan på ens fötter är, och så vidare påverkar. Därför är det att rekommendera att först testa en ny typ av strumpa en del så man vet att den fungerar bra för en, innan man köper på sig stora mängder av den sorten.
När uppfanns strumpor?
De första stickade strumporna kommer från cirka 1500 f. Kr. på Jylland, nu del av Danmark. Länge var strumpor en lyx som bara de rikaste använde. Under medeltiden var oftast strumpor och underbyxor gjorda i en enhet, för att senare återigen bli ett separat plagg.
Efter att den engelska prästen William Lee under 1500-talet uppfann stickväven effektiviserades tillverkningen av stickade plagg såsom strumpor, och under den industriella revolutionen togs nästa stora kliv. Historiskt har strumpor i ull varit överlägset vanligast, det är först det senaste århundradet som bomull och även syntetmaterial börjat användas i större utsträckning.
Vi hittade 8 produkter
8 av 8 produkter