För att ta hand om sina skor och få dem att se fina ut år efter år krävs det dels att man har rätt produkter för ändamålet. Vad som också krävs är att man lär sig putsa och ta hand om sina skor på rätt sätt. Att putsa och sköta om sina skor är en konst och ett hantverk som tar tid att lära sig. Vi tog en pratstund med en av våra kunder RolleFC som är ekonom till vardags men som hyser ett stort intresse för skor och skovård. Vi riktade in oss speciellt på hans skor av märket Crocket & Jones, modell Belgrave i en färg som heter antique chestnut, och hur han rengjort och putsat skorna till en fantastisk finish. Vill du se fler välputsade skor så titta på hans Instagramkonto @RolleFC.

Steg 1 - Förarbete. Tidsåtgång över natten, effektivt arbete 15 minuter.

Skorna efter förarbete

Den här gången gjorde jag en totalrengöring av skon, något jag gör kanske en gång om året. Jag börjar med en borstning och avtorkning med lätt fuktad trasa för att få bort eventuella gruskorn och liknande för att inte riskera repor. Detta rekommenderar jag för övrigt att man gör varje gång man använt ett par skor. Då skorna hade en spit-shine på tåhättorna så strippar jag tån på vax med Saphir Renomat på en bomullstrasa. Det tar effektivt bort ett tjockt vaxlager, och man bör vara lite försiktig så att man inte tar med sig lädrets färg också. Man behöver inte gnugga hårt och länge!

Därefter tvättar jag hela skon med sadeltvål (går också bra med t.ex. galltvål). Blöter en svamp i ljummet vatten, kramar ur, tar lite tvål på och gnuggar hela skon, inklusive sulkant och sula, omsorgsfullt. Lämnar löddret kvar på skon och låter dem stå och torka över natten. Så här ser de ut rengjorda, torra och redo för vård.

Produkter som användes i detta steg:

Steg 2 - Grund. Tidsåtgång 45 minuter, effektivt arbete 15 minuter.

Skorna efter grundvård

När skorna är helt torra smörjer jag in dem med Saphir Creme Renovateur ett par gånger. Renovateur är en suverän rekonditioneringskräm som också ger en mild rengöring av skon. Låter det absorberas ca 10 minuter efter varje omgång och borstar över skon med hästhårsborste mellan varje omgång. Glöm inte plösen och kanten mellan sula och ovanläder! Saphir har bra små borstar för detta (t.ex deras lilla påföringsborste), annars går det bra med en gammal tandborste. Dock roligare och snyggare med riktiga prylar ☺. Om skorna blivit skavda eller är i behov av uppfräschning av färgen använder jag sedan ett lager av en bra skokräm (t.ex Saphir Creme 1925); den här gången tyckte jag inte att det behövdes. Avslutningsvis lägger jag en omgång vax (Saphir Pate De Luxe) över hela skon, väntar 5-10 minuter och borstar upp en fin grundglans. Viktigt är att använda sparsamt av alla produkter; de är dryga så att lite räcker långt. Hellre fler lager än mycket på en gång! Här har skorna fått två lager Saphir Creme Renovateur och en omgång neutralt vax. Ofta stoppar jag här och betraktar jobbet som klart.
Produkter som användes i detta steg: 

Steg 3 - Finish. Tidsåtgång 120 minuter, effektivt arbete 60-90 minuter.

Skorna färdigputsade

Dags för spitshine! Vill man bara åt en spegelblank tå så kan man köra med neutralt vax, alternativt ett vax i färg med skon. Jag tycker det är kul att ge lite ”antiquing” också och mörkar gärna tå och hälkappor lite med svart och/eller mörkbrunt vax. Att jobba med flera färger ger också ett helt annat djup. En bomullstrasa över pekfingret, en liten dutt vax och en ännu mindre dutt vatten. Kör sedan små cirkelformade rörelser över ett begränsat område. Mer vax och mer vatten igen, och igen, och igen.

Efter ett tag så märker man att det börjar kännas annorlunda, lite trögare, och man börjar få en lite fet glans på ytan. Det tar en stund så man får ha lite tålamod, speciellt när skorna är nya. Det är bra att låta skorna vila en stund emellanåt så att vaxet får härda och torka. Tänk på att bara ta lite, lite vax i taget och doppa försiktigt i vattnet så att du bara får en pytteliten droppe. När är man klar? Det är förstås en fråga om tycke och smak, men jag fortsätter gärna tills jag får en glasliknande yta på hela tån. Jag växlar mellan färgerna på vaxet hela tiden för att få det djup jag är ute efter.

Att tänka på om man vill göra en antiquing i form av en mörkad tå t.ex. är att låta det mörka vaxet torka/sätta sig innan man ger sig på skon igen, då det annars är lätt att färgen bara ”åker runt”. Man behöver inte vara rädd för att förstöra skon genom att använda en mörk färg på vaxet. Blir det inte som du tänkt dig så strippar du bara skon och börjar om; vaxet ligger på ytan och ändrar inte lädrets färg i grunden. Själv gör jag tån och hälen i högglans. Gör man det på delar av skon som flexar när du går så spricker ytan och blir ful. Mer arbete och fulare sko alltså.

Om man tycker att det tar hopplöst lång tid så ska man veta att det går mycket lättare och snabbare efter hand som skon använts och putsats en tid. Man behöver absolut inte börja från grunden varje gång heller. När tån blivit skavd och ful lägger du snabbt en ny högglans ovanpå den gamla. Så här blev slutresultatet.
Produkter som användes i detta steg: 

Ett par avslutande frågor

Vilka är dina bästa tips till en nybörjare som vill börja sköta om sina skor?
Att alltid använda skoblock, försöka att borsta/torka av skorna efter användning (speciellt viktigt under vinterhalvåret), att använda en bra skokräm och att inte glömma sulkant och skarven mellan sulkant och ovanläder. Vill man bara använda en enda produkt så är det en bra skokräm som gäller då den både vårdar, skyddar och ger en hyfsad glans. Vax bidrar med bättre skydd mot vattenstänk och bättre glans, men den vårdar inte lädret och ska inte användas utan grund av Renovateur eller skokräm.

Vilken är din favoritsko i din egen samling?
Det varierar med humör och väder. Den här C&J skon ligger bra till och några av mina skor från Vass och G&G är också högt på listan.

Vilken är din drömsko? (som du inte äger ännu)?
Samma sak här, det varierar ☺. En sko jag vet att jag kommer att köpa är Edward Green’s Dover, även om jag just nu har två andra skor beställda och på väg. Dover finns alltid med på listan!

x

ATTENTION

After your payment is completed, please wait until you are redirected back to our shop. Do not hit the back button. Thank you.