Av Niklas Nordin

Skorna som vi skall arbeta med här är ett par Yanko quarter brogue. Innan vi började såg de ut så här:

Skorna före målning

Och efteråt, när de blivit putsade och allt, så här:

Skorna efter målning och puts

Det absolut bästa rådet jag kan ge är att man har tålamod. Ta. Det. Lugnt.
Det näst bästa rådet är att borsten alltid är för blöt. I början kommer du alltid att använda för mycket färg. Hur lite du än tänker använda, använd mindre.

I denna guide använder vi oss av olika 3 bas-färger och för att skapa fina övergångar/gradienter kommer vi också att göra blandningar på dessa. Innan du börjar är det viktigt att du skapar dig en fix färgpalett som du sedan håller dig till. Annars blir det svårt att få samma färgton på både vänster och höger sko.

Samtliga våra produkter för patinering hittar du här.

Steg 0 - Förberedelser

Innan du börjar är det förstås viktigt att du har dina färger klara. Även om du bara tänker använda dig av färdigblandade färger är det sannolikt att du kommer att behöva skapa några övergångsfärger om du vill ha en fina övergångar och dessa blandningar kan ibland följa en 
väldigt icke-linjär blandningsfunktion. Faktum är att det är högst sannolikt att en 50/50 blandning av två färger inte är den visuella medelfärgen.

De 3 basfärgerna som skall användas här är Light Tan, Brown och Samurai Brown. 
Där Light Tan och Samurai Brown är egna kompositioner.
Hur dessa färger ser ut kan man se här:

Färgkarta

(På vänster sida har man haft på kräm och på höger är den nakna obehandlade färgen.)
Light Tan:
     10 x Yellow
     1 x Red
     3 x Dark Brown
Brown är 'Saphir Brown 04'.

Samurai Brown:
     20 x Dark Brown
     1.5 x Red

Utöver dessa färger har jag också 3 stycken övergångsfärger enligt nedan.
För att gå från Light Tan till Brown använder jag dessa blandningar.
     1 x Brown
     4 x Light Tan
     1 x Brown
     1 x Light Tan

Och för att gå från Brown till Samurai Brown använder jag denna övergångsfärg
     1 x Brown
     1 x Samurai Brown

Det verkar som om detta har blivit en standardmetod för mig att arbeta. En färg för den höga ‘tonen’, en för mellanregistret och en för basen med 1-2 färgblandningar utöver dessa för att få bra övergångar. Den ljusaste färgen utgör alltid basfärgen och den färg man lägger på först. Den generella regeln är att man alltid börjar med den ljusaste färgen och går mot mörkare och mörkare.

Således kommer vi nu alltså att använda oss av 6 ‘olika’ färger och normatl ligger det mellan 5-7 st.


Steg 1 - Rengöring

Tid: 1h arbete + 1-2 dagar för att torka
Verktyg:
  • Nagelborste
  • Lädertvål.
Innan man börjar med den egentliga strippningen tvättar jag dem noggrant med lädertvål och nagelborste.

Tvätt

Om du känner dig osäker på hur hårt du kan trycka på med borsten så kan du testa på din egen hand för att hitta en nivå du är komfortabel med. Tänk dock på att nagelborsten är gjord för att användas på hud och att använda den på skor därför inte är så konstigt egentligen.

Även om det nästkommande steget med strippning med Décapanten också rengör och strippar skorna är det mycket aggressivare mot skinnet än tvål och borste och du kommer troligtvis inte att behöva använda lika mycket Decapant för strippningen om du använder tvålen och borsten först.På det stora hela borde detta således reducera slitaget på skinnet. Det finns en annan fördel också om du har köpt skorna begagnade påtill exempel Ebay och det är att det även tar bort oönskad odör, vilket gör att det blir bra mycket trevligare att hålla på med skorna.
Fortsätt borsta så länge löddret tar färg.

Mer tvätt

När jag är klar stoppar jag tidningspapper i skorna för att de skall hålla formen, men också för att försöka sträcka ut skon så att vecken minskar. De får sedan stå och torka i minst 1-2 dygn.

Steg 2 - Strippning

Tid: 1timme / strippning + 1-2 timmar för torkning
Verktyg:
  • Saphir Décapant
  • Bomull
Såhär ser skorna ut efter att de har tvättats och torkat

Efter tvätt 1


När du är klar med strippningen av skorna skall det inte finnas några områden som är ‘glansiga’, som i bilden nedan.

Inför färgborttagning med Decapant


Om skinnet ser ut på detta viset kommer läderfärgen inte att kunna absorberas av lädret och när du sedan lägger på kräm och vax kommer detta att ta bort färgen. Om man tittar på bilden nedan ser man att tåspetsen ser bra ut redan innan vi har börjat med att strippa skon, medans området till vänster i fotot har ett område som ser lite glansigt ut och behöver strippas.

Närbild på färg som skall tas bort

Jag föredrar att använda bomullstuss istället för en bomullstrasa (gammal t-shirt eller dylikt). Fördelen är att man kan öppna upp tussen och vrida den ut och in när den har tagit åt sig lite färg, så länge den fortfarande är blöt. Efter att jag har använt upp en tuss lägger jag den i en burk som jag sedan ställer utomhus tills dess att alla ångor och lukt har försvunnit.

Om du kan så försök att sitta utomhus för detta steg, alternativt att du har det välventilerat, annars blir man lätt yr och illamående av de starka ångorna. Även om jag i denna video sitter inomhus, eftersom det var för mörkt och kallt att sitta ute, har jag ett öppet fönster bredvid mig. 


I detta exempel är planen att göra tåpartiet mörkare och jag är därför inte orolig över att färgen mellan skorna skiljer sig lite grand. Men om du planerar en inverterad patina-effekt, med ett ljusare tåparti bör du vara extra noggrann med att få blekningen på tån så lika som möjligt mellan höger och vänster.


Steg 3 - Grundfärgning

Tid: 1 timme / lager och and 1-2 timmar for torkning
Tools:
Det första man behöver göra är att maskera insidan av snörningen. Så här:

Maskning av snörhål

Detta förhindrar färgen från att läcka/stänka genom snörhålen och hamna på plösen.
Om du planerar att ha en svart sulkant behöver du inte maskera denna eftersom den svarta läderfärgen täcker väldigt bra när du lägger dit den sist. Annars är det en god idé att även maskera sömmen och sulkanten.

Om du köpte Saphirs 50 ml färgförpackning ingår det en skumbollspåstrykare om du vill använda denna istället för borsten. Annars finns de att köpa separat om man köpt större förpackning. Själv föredrar jag borsten och skumbollen fungerar endast för grundfärgningen. Det första lagren stryks på rikligt, man skall verkligen ‘dränka’ skon i färg och var inte oroligt om det ser svart ut, det är helt normalt. Även den gula färgen ser svart ut innan den torkat.


Ju fler lager du lägger på, desto jämnare kommer färgen att bli, men 2-3 lager är normalt och brukar räcka bra.Om du tycker det ser randigt och ojämnt ut efter första påstrykningen är det inget att oroa sig för, det är helt normalt.

Så här blev dessa efter 2 lager med Light Tan.

2 lager med light tan

Steg 4 - Färgövergångar / gradienter

Tid: allt från 1 dag till 1 månad, men räkna med cirka 2-3 dagar.
Verktyg: Samma som i steg 3.
Egentligen är detta huvudakten och steget där skon får sin slutgiltiga form.
För detta paret ville jag ha en mörkare tå, mörkare botten parti och mörkare vid nedre delen av snörningen.

Penseln skall alltid föras från det mörkare partiet mot det ljusare och de första dragen bör vara väldigt lätta, för att sedan bli hårdare när borsten blir torrare.
Enda gångerna jag inte följer denna regel är när borsten har blivit väldigt torr och man inte längre kan skönja några pensel-drag. Fokusera aldrig för länge på en liten del eftersom det är väldigt lätt hänt att det då blir blobbigt. Om du vill att en viss del skall vara mörkare så arbeta på det en kort tid för att sedan arbeta runt det, eller byt område. Kom ihåg att du arbetar med väldigt små mängder av pigment och att du skall låta hela skon växa fram i fas, dvs att inte ett litet område blir klart medan området runt omkring behöver mycket arbete.
Detta är förstås bara en rekommendation som gör det enklare att undvika misstag.

I filmerna nedan kan man följa hur skon växer fram. Ju mörkare färger jag använder desto mindre yta jobbar man med och desto mindre målar man på de ljusa områdena. Det är ibland nödvändigt att gå ‘tillbaka’ över vissa områden för mindre korrigeringar/förbättringar om t.ex skillnaden mellan ‘tonen’ på höger och vänster är för stor.
Detta är den först appliceringen efter grundmålningen.Detta är bara en samling av klipp med mig som gör samma sak om och om igen, men det visar också hur den slutgiltiga färgen växer fram.Och så här såg skorna ut när jag känner mig nöjd med målningen och skall sätta igång med förseglingen med hjälp av skokräm och Renovateur.

Målning färdig


Steg 4b: Svamp (Ej nödvändig och kan skippas om man inte tycker om effekten) 

För att skapa ett marmorerat mönster kan man använda sig av en grov-porig svamp.
Här så använder jag den endast på sidan av skon för att ändra grundfärgen, eller bakgrunden och allt kommer att målas över med penseln. Man kan dock använda sig av svampen för att göra all målning med hela färgskalan. Samma regel om att man börjar med den ljusaste färgen gäller också i detta fallet.

Kom också ihåg att endast använda den på förhand bestämda färgpaletten så inte skillnaden på höger och vänster blir för stor. I detta fallet rekommenderar jag dock starkt att man gör en testrunda på en bit testläder så att man inte drabbas av några obehagliga överraskningar.Så här såg de ut efter att det torkat.

Efter torkning svampeffekt


Efter torkning av svampeffekt 2


Steg 5 - Sulkant och sula

Tid: 1-2 timmar / lager och 1-2 timmar för att torka.
Verktyg:
  • Syntetpensel
  • Saphire Leather Dye Teinture Francais
Det finns en speciell typ av färg för sulkanten och sulan men jag använder samma som till skorna.
Sulan och dess kant absorberar mycket mer färg än ovanlädret och tar inte färgen lika bra, men tillsammans med färgad kräm och vax, speciellt Saphirs som innehåller mycket pigment, är det möjligt att ge sulkanten och sulan en annan färg än svart. Förvänta dig dock inte att det uppför sig och svarar på samma sätt som ovanlädret på målningen.

Steg 6 - Försegling av färgen

Tid: 3x10 min + 2x20 min för torkning/borstning
Verktyg: 
  • Neutral Kräm
  • Applikatorborste
  • Saphir Renovateur
  • Borste (helst en hård)

Färger extraheras från lädret in i krämen och efter att krämen har torkat bildar vax ett skyddande lager, vilket gör det svårare för efterföljande behandling att verka djupt. Syftet med försegling är ju att färgen skall fastna i skinnet och inte blekas eller sköljas av vid t.ex regn.

I vissa av filmklippen kan man se att jag gnuggar med fingret på lädret. Vad jag gör då är en mild typ av försegling. Friktionen från fingret värmer skinnet och öppnar upp porerna och med den gnidande rörelsen kan man då få färgen att tränga in djupare i skinnet. Innan man ens sätter igång med krämen brukar jag gnugga hela skon hårt med en bomullstrasa. Detta för att minska eventuell utsmetning av överflödig ytlig färg när man använder krämen. Jag brukar köra 2 omgångar med kräm. Första omgången är jag väldigt sparsam med kräm på borsten och kör små cirkelrörelser tills all kräm har borstats in. Börja i de ljusaste områdena och arbeta dig utåt. Låt det sedan stå i 15-20 minuter och borsta sedan av skon med en hård borste.

Igen, lite tryck för att få värme för att öppna upp porerna och låta lädret ta åt sig färgen.
Andra omgången är exakt samma sak, fast nu skall färgen sitta hårdare och jag använder mer kräm. Börja i de ljusa områdena och arbeta dig utåt.
Det sista steget är att lägga på rikligt med Renovateur. Till detta använder jag mitt finger, men processen är exakt densamma. Egentligen är det en Renovateur-massage.
Till sulan och kanten använder jag en färgad kräm och på kanten också färgad vax. Dock ingen Renovateur.

Strippningen torkar ut skinnet ganska ordentligt och när du masserar in Renovateuren kommer du att märka att det är väldigt törstigt. Det sista steget är att verkligen säkerställa att skon inte är för torr och ett försök att reducera den skada man gör med Décapanten. Det kan tyckas bakvänt att sluta med den istället för att använda den först, men Renovateuren är mycket lösare i konsistensen än krämen och har en tendens att lösa upp färgen och smeta ut den mer än vad krämen har.
Glöm inte att borsta hårt efter alla steg. Det är sannolikt att du kommer att behöva göra ren borsten också efteråt då den kan ha tagit åt sig färg.

Efter första omgången av kräm på vänster sko:

Efter första omgången kräm


Lägg märke till hur skon som fått kräm på sig har antagit en klart rödare ton.
Detta var inte planerat och hände inte i planeringsstadiet när jag testade fram färgerna.

Aningen rödare ton


Steg 7 - Slutputsning (kräm och vax)

Tid: ?
Verktyg: ?
Skorna är nu klara i den mening att du kan behandla dem som ett par vanliga skor.
Hur du åstadkommer en fin puts kan du läsa i den här guiden.

Slutresultat

Slutresultat bild 1

Slutresultat bild 2

Slutresultat bild 3


Den slutgiltiga färgen blev mycket rödare än vad jag hade planerat. Fast jag hade testat på en bit läder innan där resultatet blev mindre rött är detta ganska normalt ‘beteende'.
Varje läder/sko är en individ och svarar olika på behandling. Dessutom testade jag på en bit ‘rent’ läder, medan skon har en lite annan färg från början. Jag säger detta för att man skall vara beredd på att slutresultatet (färgen) inte alltid blir exakt den man kanske hade tänkt sig.

Så lär av eventuella misstag och om det är något jag tar med mig från detta är det att det verkar som om det är väldigt känsligt hur mycket rött man har i grundfärgen och att kanske inte använda det i grundfärgen utan i skapandet av färgövergångarna.

Samtliga våra produkter för patinering hittar du här.
x

ATTENTION

After your payment is completed, please wait until you are redirected back to our shop. Do not hit the back button. Thank you.