Vi får ofta frågor kring passformen på skor och vad man kan göra åt ett par skor som känns lite stora. Vi kommer därför i denna guide gå igenom hur du själv med hjälp av tre olika produkter som vi erbjuder kan justera storleken på dina skor.
Produkterna vi kommer att använda oss av är en iläggssula, plöskudde samt hälfoder. Samtliga produkter hittar du i kategorin accessoarer / iläggssulor eller genom att klicka här.

Produkter för att korrigera passformen
De produkter och skor som vi kommer att använda oss av i denna guide.

Utgångsläge

Oftast säljs skor i halvstorlekar, vilket gör att om man har ett par skor som är för stora är det oftast runt ¼ eller ½ storlek som man kan behöva justera. Vi kommer därför i denna guide se hur vi kan få ett par skor i storlek 44 att passa på vår testperson som normalt har storlek 43,5 i samma modell av skor. När skon snörats på testpersonen som den är i grundutförandet är skon för stor både över insteget (vristen) där snörningen går helt ihop, den är också för stor i bredd och volym samt att när vår testperson går med skon glappar den i hälen. Ofta är fallet att skon passar på vissa av de här områdena, och att du bara behöver korrigera något eller några av dem.

Utgångsläget innan korrigering
I utgångsläget ser vi att snörningen går helt ihop. Detta behöver absolut inte betyda att skon är för stor, men i vårt fall önskar vi att skon skall kunna snöras åt mer för att ge fotens insteg bättre kontakt med skon.

Första justeringen - iläggssula

Det första vi kommer att göra är att lägga i en inläggssula i läder. Denna sula bygger cirka ¼ storlek och kommer hjälpa till med att minska volymen i hela skon och få skon att sluta om foten mer. När sulan är i sluter skon om foten på ett helt annat sätt än tidigare och betydligt mer av foten är i kontakt med lädret i skon. Det är dock fortsatt så att skon känns något rymlig över insteget och i hälen.

Ilägssula placerad i skon
När vi placerat iläggssulan i skon känner vi direkt att skons volym minskat och att skon sluter om foten på ett mycket bättre sätt än tidigare.

Andra justeringen – plöskudde

För att få bättre kontakt och stabilitet över insteget fäster vi en plöskudde i skinn på plösens insida. Plöskudden har självhäftande klister på sig som gör att den enkelt sätts fast på plösens insida. Plöskudden består av läder med memory foam inuti som gör att kontakten mellan plösen och fotens insteg blir mycket mjukt och behagligt.
Efter att plöskudden applicerats ser vi att snörningen inte går igen helt utan att skon nu sitter perfekt över insteget på vår testperson. Självklart är det individuellt hur mycket man vill att snörningen skall gå isär (eller ihop), vissa föredrar att snörningen skall gå just helt ihop medan vi och testpersonen föredrar att ha ett litet V på snörningen.

Plöskudde på plats
Plöskudden har en självhäftande yta som gör den lätt att applicera.

Plöskudden på plats i skon
När vi satt fast plöskudden ser vi att snörningen bildar ett V vilket gör att vi kan snöra åt skon mer än tidigare varit möjligt.

Tredje justeringen – hälfoder

Efter de två justeringarna med iläggssula och plöskudde sitter nu skon mycket bättre på större delen av foten. Det som kvarstår är att hälpartiet känns lite rymligt och att ett visst glapp fortfarande uppstår när man går med skorna. Likt plöskudden är hälfodret gjort i läder och på insidan sitter självhäftande klister som gör hälfodret lätt att applicera i hälen på skon. Detta gör att hälen omsluter hälen på ett bättre sätt och att foten fixeras på ett annat sätt i skon vilket också gör att helhetskänslan blir bättre.

Hälfoder på plats i hälen på skon

Summering

Med dessa enkla justeringar som du kan utföra helt själv kan du få skor som inte sitter optimalt att sitta betydligt bättre. Vi lyckades med enkla medel justera dessa skor med en halv storlek.

Så här blev slutresultatet med samtliga 3 produkter applicerade. Skon sitter minst lika bra som en sko i en halv storlek mindre i sitt grundutförande. Då vår testperson har väldigt smala hälar är vår slutsats att en halv storlek ned med hälfoder för att fixera hälen skulle vara det optimala för vår testperson.

Slutresultat efter samtliga korrigeringar

Har du frågor eller funderingar kring dina skors passform och hur det kan korrigeras är du självklart hjärtligt välkommen att kontakta oss genom att klicka på kontakta oss i menyn så återkommer vi inom kort.

Är skorna du har istället för små? Läs guiden om hur du töjer ut skor själv här.

x

ATTENTION

After your payment is completed, please wait until you are redirected back to our shop. Do not hit the back button. Thank you.