Kortfattade och tydliga förklaringar av ett stort antal olika ord och begrepp inom skor och skovård.


Klicka för att gå direkt till en bokstav:
# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z

#

270° rand
När randen som går runt skon har sulsöm hela vägen runt den främre delen men slutar vid klacken.

360° rand
När randen och sulsömmen löper hela vägen runt skon, även runt klacken. Mer vanligt på mer casual skor.

A

Adelaide
Skor som har broguemönstring som löper i en U-form runt skons snörning, vanligtvis görs den i form av en quarter brogue.

Anilinfärgat läder
Läder som infärgas i färgbad. Förr i tiden användes anilinfärger, som är giftiga, sedan många decennier är det dock andra ofarliga färgämnen som används men man kallar metoden för anilinfärgning fortfarande. Här går färgen in djupare i lädret, även om kärnan i regel fortfarande är ofärgad.

Annonay
Berömt franskt garveri, Tannerie D’Annonay är det fullständiga namnet, som är anses vara ett av världens främsta garverier för kalvskinn till skor. Ägs sedan ett antal år tillbaka av franska Hermès.B

Balmoral
Benämning på en oxfordsko som har en längsgående linje från vampen längs skons båda siddelar bak till hälen.


Bindsula
Den sula som är den del som håller ihop skon, därav namnet. I regel en tjockare lädersula och som är det som ses som innersula på en randsydd sko, bara täckt av en fodersocka på bakre halvan.

Blake/Rapid
En konstruktionsmetod där man först syr fast bindsula, ovanläder och en mellansula med en durksöm (Blake-söm), därefter sys mellansulan och yttersulan fast med en sulsöm (Rapid-söm), som går ovanpå sulkanten på skon. Därför kan det vara väldigt svårt se skillnad på randsydd sko och Blake/Rapid, men ofta ser du durksömmen i skon. Kan sulas om på samma sätt som en randsydd sko.

Bologna-konstruktion
Påminner mycket om durksydd-konstruktion med en söm som går rakt igenom från bindsulan till yttersulan. Skillnaden är att på Bologna-konstruerade skor så är ovanlädret ihopsytt likt en strumpa med en tunn mjuk läderinnersula (kallas därför ibland också för mockasin-konstruktion), där hela ovandelen görs klart först och sedan sys slitsulan på. Det här möjliggör ännu mjukare skor än durksydda.

Brogueing
Perforerade hål som löper längs med skons delar. Traditionell brogueing har ett stort hål och två små hål som varvas.

Bröst
Den främre kanten av klacken, som är mot midjan. Ofta aningen konkav till formen.

Burnishing
När delar av skon, vanligtvis tån och hälen, är något mörkad med kräm och vax, för att ge mer djup i skons färg.C

Cederträ
En väldoftande träsort som har god absorptionsförmåga och dessutom avskräcker skadeinsekter, vilket gör det väl lämpat för produkter som skoblock, galgar och andra klädvårdsprodukter.

Charles F. Stead
Erkänt Brittiskt garveri som framför allt är specialiserat på olika typer av mocka.

Chelsea
Kängmodell som kännetecknas av att ha två breda resårer på båda sidor av skaftet. Enkla att ta på och av, en modell som är mycket populär.

Citysula
Benämning på tunnare typ av gummisula med minimalt med mönster, oftast bara någon sorts räffling eller liknande.


Commando-sula
En gummisula med kraftigare mönster som från början tillverkades av brittiska sulföretaget Itshide, men nu används benämningen även på sulor med samma typ av mönster från andra tillverkare.

Cordovan
Cordovan, eller Shell Cordovan som det ofta kallas, är ett material som tillverkas av muskelmembran som sitter under huden på hästens bakdel. Garvas med en vegetabilisk metod där materialet matas fullt med vaxer och oljor, vilket ger det en speciell karaktär. Mycket hållbart.

Corrected grain-läder
Läder som inte har den naturliga grain-ytan utåt, utan en korrigerad narv. Oftast åsyftas läder som har någon form av platsfilm, vilket ger en glansig lite artificiell yta, som visserligen är lättskött men som oftast spricker efter en tids användning. Du ser oftast om det är corrected grain när det har en onaturlig glans och inga porer, som full grain-läder har. Corrected grain-läder kan inte putsas med skokräm och vax. Finns många olika benämningar på corrected grain-läder, exempelvis high shine, bookbinder, polished binder, cavalry calf, med mera.

Crust-läder
Läder som bara färgats in på ytan. Ibland levereras crustlädret ofärgat, då ofta i en gråblå ton från kromgarvningen, som målas av tillverkaren innan de görs till skor eller efter att skon är tillverkad. Oftast färgas hudarna dock av garverierna. Får snabbare och lättare ett djup i färgen jämfört med anilinfärgat läder.D

Dainite-gummisula
Används idag främst för att benämna en speciell typ av gummisula med runda pluppar undertill, som först tillverkades av det brittiska sulföretaget Dainite. Dainite Studded är namnet på originalsulan. Idag kallas samma typ av sulor från andra företag också ofta för Dainite-sulor.

Derby
En sko med så kallad öppen snörning, vilket innebär att plösen är en del av skons vamp, och delarna som snörningen är fäst i är separata delar. I regel en mindre formell skotyp. Jämför med oxfordskon med sluten snörning.


Du Puy
Ett erkänt franskt garveri, som tillsammans med Annonay anses vara bland de främsta i världen bland kalvläder till skor, väskor och accessoarer. Köptes upp av franska Hermès för ett par år sedan, så Annonay och Du Puy har nu samma ägare.

Durksydd (Blake)
Den enklaste sydda konstruktionsmetoden för skor, där en durksöm syr ihop bindsula, ovanläder och yttersula. Känns igen med att du ser sömmen inuti skon (även om den ibland täcks av innersula). Fördelen är att skorna kan göras lätta och smidiga, nackdelar att vatten lätt kommer in i skon och att man bara kan sula om dem ett begränsat antal gånger.E

Ekgarvade lädersulor
Sulläder som garvats med främst ekbark, detta görs under lång tid, oftast uppåt ett år, och ger mycket hållbara och slitstarka sulor. Kända tillverkare av ekgarvade sulor är tyska Joh. Rendenbach och brittiska Baker.F

Fiddleback-midja
Benämning på en välvd midja som har en tydligt markerad kam. Påminner om formen på fiolers baksida, därav namnet.

Fodersocka
Den tunna innersula i läder som läggs ovanpå bindsulan på randsydda och durksydda skor, oftast täcker den bara den bakre tredjedelen av bindsulan, och under den har man en mjukare skumgummi för ökad komfort.

Full brogue
En sko med broguemönstring längs alla skons delar, som har ett wingtip-mönster och medaljong. Kan vara både oxford eller derby. En relativt informell sko.

Full grain-läder
Läder som består av hela huden, utan att den har splittats ned eller att ytan behandlats med exempelvis en plastfilm för att se finare ut. Har längst livslängd, och kan ta åt sig av skovårdsprodukter maximalt.G

Gelänk
Förstärkning som ligger inuti midjan för att stadga upp denna, gjord i metall, trä, plast eller hårt läder.

Gemming
På Goodyear-randsydda skor fästs i regel en kanvasremsa, kallat plirband, fast med lim på undersidan av skons bindsula. I den sys sedan randsömmen när bindsulan fästs med ovanläder och rand.

Gimping
När ovanlädrets delar har en taggad kant, görs oftast i kombination med brogueing.

Goodyear-randsydd
En konstruktionsmetod som möjliggör tåliga, bekväma skor som är relativt vattentåliga, och som enkelt kan sulas om. Bindsulan, ovanläder och rand sys ihop med en randsöm, detta görs med en Goodyear-symaskin, och sedan sys randen ihop med yttersulan med hjälp av en Rapid-maskin. När man sular om skon sprättar man bara upp sulsömmen så att randsömmen och skons fundamentala konstruktion är intakt, vilket alltså möjliggör enkel omsulning som kan göras många gånger.

Grain-läder
Kallar man oftast läder som har präglats med en speciell struktur. Olika vanliga typer av grain-läder är scotch grain, pin grain, hatch grain, bed flera. Istället för att man som med slätpressat läder plattar ut hudens naturliga rynkighet så pressar man in ett nytt sorts mönster när man gör präglat grainläder.H

Halvsulning
En enklare form av omsulning för företrädelsevis randsydda skor, där man bara byter ut den främre delen av sulan som är mot marken, utan att man rör själva midjan. Oftast görs det ihop med att man byter slitdelen på klacken samtidigt.

Handrandsydd
Här sys randsömmen för hand direkt i skons bindsula, sömmen håller då fast bindsula, ovanläder och rand.


Helbottning
När hela klacken och hela sulan tas bort och ersätts av ny sula och åtminstone ny slitdel på klacken. På en randsydd sko kan detta göras utan att man rör randsömmen som håller ihop bindsula, ovanläder och rand, vilket gör ingreppet relativt enkelt. Oftast byts även korkfyllningen i fotbädden mellan bindsula och yttersula ut samtidigt.I

Insteg
Motsvarar vristen på foten, på skon alltså den del som är täckt av snörningen. Man pratar ofta om högt och lågt insteg, vilket åsyftar huruvida denna del är högt eller lågt placerad, vilket påverkar skons passform.J

Jodhpurs
Kängmodell som har ett band som löper ett varv runt skaftet på skon som knäpps med ett spänne. Var från början en sorts ridsko, men numera används kängmodellen även till vardags.K

Kombinationsgarvat läder
Läder som först kromgarvas och sedan garvas vegetabiliskt, så man får en del av båda garvningsmetodernas fördelar.

Kromgarvat läder
Läder som garvats med hjälp av kromsalter, vilket går relativt snabbt och ger ett smidigt och tåligt läder. Nästan alla skor som säljs är gjorda i kromgarvat läder. Krom är ett giftigt ämne, men europeiska garverier har mycket hårda miljökrav och helt slutna system, så ingenting släpps ut i naturen. Skor i kromgarvat läder ska återvinnas som miljöfarligt avfall, då det trevärda krom som används vid garvning omvandlas till farligare sexvärt krom vid förbränning. Köper man produkter med kromgarvat läder från europeiska garverier och sedan återvinner skorna när de inte kan användas längre, släpps ingen krom ut i naturen.L

Lazyman
Skor som har resår på vardera främre sida av siddelarna, för att man ska kunna kliva i och ur dem utan att behöva snörning (därav namnet). I motsats till loafers är de skurna som vanliga lågskor, och behöver därför resåren. Görs ofta för att se ut som vanliga snörskor, med bara dekorativ snörning fram.

Loafers
Skor utan snörning, i regel med en lägre skuren öppning för att man enklare ska kunna komma i och ur skon. En variant av tofflor/slippers kan man säga, men gjord för ordentligt utomhusbruk.

Lädersula
Sula i vegetabiliskt garvat läder. Finns olika kvaliteter, där sämre lädersulor kan slitas snabbt, men de av bättre kvalitet är mycket hållbara och också klarar att gå i regn utan problem, så länge de får torka ordentligt efteråt. De skor Skolyx säljer använder bara den näst högsta graderingen Super Prime, ännu hållbarare (men dyrare) är ekgarvade lädersulor.

Läst
En läst är den form som man tillverkar en sko på, ofta gjord i plast, ibland i trä eller metall. När man pratar om läster vardagligt så handlar det om skons form, vilken ju avgör hur skon ser ut och hur passformen är.
M

Midja
Den ofta smalare del av skon som går mellan den del av sulan som ligger mot backen och klacken.

Mocka
Mocka åsyftade från början läder där köttsidan slipats för att få en sammetsliknande yta (benämns nuförtiden det full reverse calf-mocka), nuförtiden är det vanligast att man splittar huden och slipar de inre sidorna för att få samma finish, vför ilket det fullständiga namnet är spaltmocka.

Munksko
Skor som knäpps med ett eller två spännen, istället för att använda snörning. Namnet kommer från att det var munkar under högmedeltiden (1000-1300 e.Kr.) behövde arbetsskor, och utvecklade en mer täckande variant av sandalerna man annars använde.

Museum calf
En speciell sorts läder som har en flammig finish, den får man genom att plocka upp hudarna ur sina färgbad med jämna mellanrum och badda dem med svampar.N

Narv
Garvat full grain-läder har en yttre yta som är extra motståndskraftig, den kallas för narv. På full grain-läder ser du små porer i narven, och tittar du på lädret i genomskärning ser du det som ett millimetertjockt hårdare lager ytterst. Syftet med skokräm och vax är att främst vårda och skydda narven,

Nubuck
Här har utsidan (narvsidan) av lädret slipats, vilket ger en yta som har en finare, mindre hårig finish än mocka.

Nåtling
Att nåtla är när man syr ihop skons ovanläder, det görs av en nåtlare, och själva ovandelen kallas sedan för nåtling.O

Oxfords
Den mest formella skotypen, som har en så kallad sluten snörning. Det innebär att skons siddelar går ihop med vampen framåt, och snörningen sluts helt samman, med en plös som fästs separat. På oxfordskor har man oftast som ett litet V vid snörningen.P

Plirband
Den kanvasremsa som används vid gemming för Goodyear-randsydda skor, se mer under Gemming.
Q

Quarter brogue
På svenska kvartsbrogue, där man har broguemönster längs skons olika delar eller bara tåkappan, men utan medaljong.R

Rand
Den läderremsa som används i en randsydd konstruktionsmetod. Randen sys ihop med ovanläder och bindsula med en randsöm, och sedan med en sulsöm sys randen fast med yttersulan.

Randsöm
Sömmen som håller fast bindsula, ovanläder och rand, sys antingen med en Goodyear-symaskin eller för hand. För mer info, se Goodyear-randsydd och Handrandsydd.

“Reverse calf”-mocka
Mocka som precis som full grain-läder består av hela huden, där köttsidan har slipats för att få den karaktäristiska, sammetsliknande ytan. Tjockare, finare och dyrare än spaltmocka.

Ritsnedläggning
Åsyftar när du gömmer sulsömmen på undersidan i en kanal, som täcks med en rits som skurits ut från lädret. En metod som kräver mer arbete än öppen kanal, och som ger en ren mer estetiskt tilltalande lädersula, som också är lite mer motståndskraftig mot väta.S

Salpa
På engelska leather board. Material som används främst för hälkappor, men ibland på billigare skor även för bindsulor och klackbaser. Är läderslipdamm som blandas med lim och pressas samman. När det gäller hälkappor är det mer formbart än celastic/plastkappor, men inte lika formbart som hälkappor i riktigt läder.


Semi brogues
Halvbrogues på svenska. Skor som har broguemönstring längs alla delar, men till skillnad från quarter brogues har de också medaljong, och till skillnad från full brogues har de ingen wingtip utan en rak tåkappa.

Sidewall stitched-konstruktion
Populärt bland dagens sneakers, där sulan i gummi sys fast i ovanlädret med en så kallad sidewall stitcher. Sömmen ligger i ovankanten av sulan och löper runt hela skon, inuti skon återfinns en bindsula och en innersula.

Siddelar
Delarna som löper på varsin sida från skons snörning/facing, bak till hälen på skon, vid sidan om skons öppning.

Skokräm
Den viktigaste skovårdsprodukten för skor i slätpressat läder eller präglat grain-läder. Återfuktar och vårdar, om det har pigment återfärgar den också, samt ger skydd och viss glans. En fetare kräm som påminner om majonnäs i konsistensen, återfinns oftast i glasburk eller tub.

Slitsula/sparsula i gummi
En tunn gummisula som man sätter utanpå yttersula i läder, för att öka hållbarheten.

Sluten snörning
Se Oxford.

Slätpressat läder
Den formella benämningen på vanligt, slätt läder. Alla hudar har naturligt en viss rynkning, men pressas släta i stora valsar för att få den jämna ytan.

Spi (stygn per tum)
Antalet stygn i en söm som ryms inom en tum (2,54 cm). Används för att ange stygntätheten.

Sulsöm
På en randsydd sko är detta sömmen som syr ihop randen med yttersulan, vilket alltså är den du ser ovanpå randen/sulkanten och under sulan, om skon inte har en stängd kanal. Sys med en Rapid-symaskin.

Spaltmocka / Split suede
Mocka där huden splittats upp i två (ibland till och med tre, men ovanligt bland europeiska garverier) delar, och där de inre delarna av huden sedan slipas för att få den klassiska mockafinishen. En lite billigare mocka än full reverse calf-mocka.

Stormrand
För att göra skon extra tålig mot väta har randen som löper runt skon en kant som ligger upp mot ovanlädret, vilket gör det svårare för vatten att tränga in från sidan.T

Terpentin
Ett lösningsmedel som ofta används i skovårdsprodukter, för att vaxerna och oljorna ska kunna lösas samman och bli en jämn substans. Utvinns genom att destillera kåda från barrträd. Är brandfarligt.UV

Vamp
Delen på skon som är mellan tån och snörningen, över skons bredaste del.

Vaxpolish
Ett hårdare vax som i stort sett alltid återfinns i plåtburkar. Används som sista produkt på skor i vanligt läder, för att ge viss vård samt extra skydd och glans. Saphir Medaille d’Or Pate de Luxe är ett exempel på en vaxpolish.

Vegetabiliskt garvat läder
Läder som garvats med enbart naturliga garvämnen, oftast olika typer av bark. Tar längre tid än kromgarvning. Är särskilt bra för sulor och andra hårdare delar av skor, men även ovanläder kan garvas vegetabiliskt. Veg-garvat ovanläder är lite känsligare än kromgarvat.

Vibram
En av världens främsta sultillverkare, från Italien. Gör sulor både för traditionellt konstruerade skor som för hikingskor, klätterskor och sneakers. Även kända för de speciella skorna FiveFingers.


Välvd midja
En benämning som idag används på alla midjor som har en mer eller mindre rundad form.W

Wingtip
Mönster som är format likt två vingar som löper från tån bak mot skons siddelar och ned mot sulkanten. Syns på full brogues, och ibland kallas den modellen för wingtips.XZ

Zonta
Ett av Italiens främsta garverier som har ett brett utbud av läder. Levererar mycket kalvläder och mocka till skotillverkare i Europa.ÅÄÖ

Öppen snörning
Se Derby.

x

ATTENTION

After your payment is completed, please wait until you are redirected back to our shop. Do not hit the back button. Thank you.