Tar du hand om dina sneakers kommer de både vara snyggare och hålla betydligt längre. Grundläggande är att gärna använda skoblock i cederträ för sneakers i läder eller mocka, så att de behåller sin form när de torkar efter en dags användning, att borsta eller torka av smuts när man kommer hem, och att helst inte använda dem flera dagar på raken. Alla skor behöver tid för att torka upp, de slits betydligt snabbare om de används fuktiga. Att varva mellan åtminstone två par förlänger livslängden avsevärt för båda.

Sedan med jämna mellanrum behöver man tvätta sneakersen, snygga till dem och se till att de är skyddade. Nedan en enkel guide till hur du gör detta på bästa sätt. Här använder vi produkter från svenska skovårdsmärket Shoe Shame och från Saphir Medaille d'Or, skorna som fixas till är ett par sneakers i grå mocka med vit sulkant.
1. Rengöring

Efter en tids användning sätter sig ofta en del smuts i materialet på sneakersen, och sulan blir smutsig och missfärgad, särskilt om det är de väldigt vanliga vita sulorna. Här använder vi Shoe Shame Loose the Dirt rengöringsgel. Den fungerar för sneakers i skinn, mocka, nubuck och textil.Börja med att plocka bort skosnörena och ta ur innersulan, sedan blöter du upp en hårdare borste och applicerar rengöringsgel på borsten. Gnugga sedan hela skon ordentligt så att den blir löddrig, även sulkanten. Ju smutsigare skon är, desto mer får man tvätta, och desto mer behöver skon sedan torka. Se till att hela skon blir fuktig, för att undvika vattenränder när de torkat. Tvätta även innersulan och skosnörena (de sistnämnda kan också slängas med i en tvättmaskin, men lägg inte in hela skorna, även om de blir rena så tar det hårt på lim och annat vilket minskar livslängden) med Loose the dirt. Torka bort överflödigt lödder och den värsta vätan med en trasa. Låt skorna sedanluft torka, gärna med skoblock i sig, eller tidningspapper.2. Uppfräschning

Beroende på material och skick får man använda olika produkter. På dessa grå sneakers var mockan i bra skick, annars hade man kunnat använda exempelvis Saphir Medaille d'Or Renovateur spray i neutral som vårdar och fräschar upp. Och om man behöver återfräga mocka eller nubuck finns den också i olika färger, då måste man dock tänka på att täcka sulkanten med maskeringstejp om den inte är i samma nyans som ovanlädret.

Sulkanten behövde dock fixas till, här använder vi Shoe Shame Remember White som är en täckfärg. Skaka flaskan ordentligt, pressa sedan ner applikatorsvampen och applicera den vita krämen runt om hela sulkanten. Låt sedan torka.Är sneakersen i vanligt slätpressat full grain-läder är skokräm att rekommendera. Saphir Medaille d'Or Crème Pommadier anses av många vara den allra bästa. Används pigmenterad kräm återfärgas lädret och märken täcks, här har vi numera också vit skokräm, perfekt för vita sneakers.3. Skydd

Är skorna i vanligt läder är skokräm tillräckligt skydd. Här ska man inte heller spraya med impregneringsspray, då det täpper igen lädrets porer och gör att de vårdande ämnerna i skokrämen inte kan tränga in, vilket får lädret att torka ut på sikt.

Är skorna i mocka, nubuck eller textil är det dock att rekommendera att spraya skorna med impregneringsspray. Här använder vi Shoe Shame Shoe Shield som är en naturlig produkt som kan användas inomhus. Börja med att borsta upp mockan med en mockaborste, extra viktigt efter tvätt, så att fibrerna lyfter sig igen. Spraya därefter över hela skon, låt sedan skorna torka angiven tid.


Därefter har du ett par rena, fräscha och väl skyddade sneakers redo att serva igen. Jämför gärna före-bilden högre upp med efter-bilden nedan.

x

ATTENTION

After your payment is completed, please wait until you are redirected back to our shop. Do not hit the back button. Thank you.