Så sköter du om Bally curlingkängor

Ballys curlingkängor är omåttligt populära här i Sverige, vilket är lätt att förstå. Superbekväma, varma, bra kvalitet. Tar du också hand om dina kängor på rätt sätt kommer dyrgriparna att hålla sig fina och i bra skick betydligt längre också. Här en guide till hur du vårdar och reparerar dina Bally-kängor, eller andra liknande modeller.

Att tänka på vid vardagsanvändningen med curlingkängor

Curlingkängor är tillverkade i flera olika naturmaterial, som ovanläder i mocka, foder i fårskinn och galoschering i rågummi. Ett misstag många gör är att gå i sina bekväma kängor dag ut och dag in. Då får aldrig fårskinnet och mockan torka upp ordentligt, och när de är fuktiga slits de betydligt snabbare. Därför bör du allra helst alltid låta kängorna vila en dag mellan användningarna, i alla fall så ofta som möjligt. Det kommer påverka livslängden i positiv riktning avsevärt.

När du kommer hem och tar av dig skorna är det bra om du direkt borstar av dem med en skoborste, så att inte smuts sätter sig. Använd inte en mockaborste för detta, utan en vanlig skoborste med hästhår. Börja med att borsta mockan och gör det nedåt mot gummit. Därefter går du över till galoscheringen och sulkanten, och om det behövs torkar du även gummit med en vanlig disktrasa med varmt vatten. Se till att du avlägsnar smuts från borsten när du är klar. Har du fått mindre märken är ett rengöringssudd för mocka utmärkt för att enkelt gnugga bort dem.

Behövs inte skoblock i Bally curling

Curlingkängor är en sko som, till skillnad från de flesta andra skinnskor, inte behöver ha skoblock i sig. Galoscheringen och gummisulan ger tillräcklig struktur för att mockan inte ska dra ihop sig när de torkar. Tvärtom kan istället blocken trycka i onödan på pälsfodret så det förlorar i volym. Med fördel kan du placera sportfresh eller bara en nätpåse med cederspån i varje sko, det hjälper till att dra åt sig fukt och har dessutom antiseptiska egenskaper som gör gott för miljön i skorna.

Den naturgummi som används för Bally curling är lite känsligare för att hårdna med tiden, för att undvika detta är det bra om de aldrig förvaras i direkt solljus, och aldrig nära element eller direkt på golv med golvvärme (allt detta påverkar också mockan negativt). När våren kommer och du inte kommer använda kängorna under en tid, se till att förvara de svalt och mörkt, så håller sig gummit och för all del även lädret fräschare till nästa säsong.

Vårda och skydda curlingkängor

Mockan behöver en bra impregneringsspray som exempelvis Saphir Medaille d'Or Super Invulner, spraya skorna med denna innan första användningen. Då curlingkängor ofta används i rätt krävande förhållanden kan de bli lite smutsiga och slitna efter en tid, även om du följer ovanstående tips och låter dem vila och borstar och torkar av dem efter användning. Därför behöver de med jämna mellanrum tvättas.

Använd Saphir Medaille d'Or Omninettoyant mockatvätt, och den medföljande borsten, som du sköljer under vatten och doppar i behållare med Omninettoyant för att sedan arbeta upp ett lödder i mockan. Du kan även tvätta gummit med medlet. Låt sedan skorna vila tills de är helt torra, och borsta sedan mockan försiktigt med en mockaborste för att lyfta fibrerna igen.



Behöver mockan vård och ny färg, kan du använda Saphir Medaille d'Or Suede Renovateur i samma färg som skorna. Den ger också ett bra skydd mot väta. Har du Bally curlingkängor med olika färg på mocka och gummi, täck kanten av gummit med maskeringstejp. Spraya på cirka 20 centimeters avstånd över hela mockaområdet, låt sedan torka i en kvart. För bästa impregnering sprayar du sedan även med Saphir Medaille d'Or Super Invulner impregneringsspray.

Med tiden kan det hända att gummigalsocheringen och även sulan stelnar till och blir styvare, särskilt om skorna inte förvarats och behandlats på rätt sätt under åren. Då finns det trick att ta till för att mjuka upp gummit igen, och det minskar också risken för att det ska spricka. Börja med att tvätta gummit med mycket varm vatten och en styv borste, en skoborste med hästhår eller diskborste kan fungera, men bäst är en skoborste med vildsvinsborst. Använd med fördel Tarragos tvätt och vård för gummistövlar, som är perfekt även för detta ändamål. Låt skorna torka och se om det gav önskat resultat.

Hjälper inte detta kan du köpa vanlig silikonspray som finns hos bygghandel eller liknande, spraya ut vätska i en behållare och sedan penslar du hela skornas gummiyta med silikonet. Låt stå ett dygn innan du torkar bort rester av silikonet. Är skorna fortfarande styva upprepar du penslingen men försluter sedan skorna helt tätt i en plastpåse, och låter skorna förvaras så under tre dygn. Torka därefter bort överflödigt silikon på dina förhoppningsvis nu mjukare skor.

Reparera curlingkängor

Älskade boots som används mycket i tuffa förhållanden kommer, hur bra kvalitet det än är, att slitas och få skador. Stora grejer är bäst att gå till en skomakare med. Mindre skador på galoscheringen i gummi kan man reparera själv, särskilt om det är exempelvis på tån där gummit inte rör sig, det gör du med hjälp av vårt reparationskit för Bally curling, som du hittar här.

Vid lagning av kängorna, börja med att limma ihop eventuella skador med Atomlim. Stryk på limmet tunt (i välventilerat rum eller utomhus) och pressa samman ytorna i minst 30 sekunder. Torka omedelbart bort lim som hamnat fel, om det exempelvis pressats ut och hamnat ovanpå ytan du limmar samman. Som alltid med superlim bör du vara väldigt försiktig för att inte få det på ställen du inte vill ha lim, och akta alltid ögonen. Använd med fördel tunna skyddshandskar.

Fyll i skadorna på dina curlingkängor

Därefter fyller du ut håligheter och skador som blivit i gummigaloscheringen med Quicksohl gummispackel. Slipa försiktigt ytan som ska fyllas, så att lagningspastan kan fästa ordentligt, och se till att det är torrt och rent. Lägg på lagningspastan i ett tunt lager, inte mer än 3-4 mm, och forma till jämn yta. Låt lufttorka i ett dygn eller så. Det kommer krympa ihop en aning när det torkar. Behöver du fylla ut mer, gör om proceduren med fler lager Quicksohl. Lagningen kan skäras och/eller slipas till för att fås helt jämn om det behövs.

Till sist sprayar du galoscheringen med Saphir Tenax. Täck händerna med handskar och använd oömma kläder, se till att du har exempelvis tidningar som underlag, och se till att skydda ytor på skorna som du inte vill ska färgas med exempelvis maskeringstejp. Detta då färgen fäster väldigt starkt.

En skomakare kan också sula om och göra andra stora reparationer på dina curlingkängor. Här varierar det lite mellan de olika generationerna av Bally-kängor vilka reparationer som ofta behöver göras och hur de kan fixas till. I vissa fall är kostnaden väldigt hög eller så går skadan inte att reparera, men duktiga skomakare kan fixa till mycket, och många svenska skomakare är experter på reparera curlingkängor då de varit så populära under lång tid här.



När det gäller Bally curling är den vanligaste modellen som finns i svenska hem idag generation 2 som tillverkades från 90-talet fram till 2015, där fanns en stor brist i ett skumgummimaterial i kilklackbasen som ofta går sönder. Det kan en duktig skomakare byta ut till en bättre gummi.

I generation 3 som gjordes mellan 2015-2019 var den dåliga skumklackbasen utbytt mot en bättre i EVA-gummi, dock gjorde man om så att yttersulan blev mindre vilket orsakade mer slitage på galoscheringen, så här är reparationer nedtill av denna vanligare. Beroende på hur stor skadan är och var den är kan man prova laga själv eller gå till skomakare.

Slutligen då dagens generation 4 av Bally curlingkängor, som började säljas hösten 2020. Nu har man för första gången gått ifrån sina egna Bally-gummisulor och använder en ny typ av gummisula från välkända italienska sultillverkaren Vibram, som är riktigt slitstark och dessutom har utmärkt grepp på alla typer av is. Förhoppningsvis kommer dagens generation av Bally-kängor att hålla ännu bättre än tidigare.


Har du ytterligare frågor kring vård av dina curlingkängor, eller andra frågor om skor och skovård, hör gärna av dig till ktj@skolyx.se så ser vi till att du får svar.


Bilder från Bally.eu.