Vård av rid- och hästutrustning

Här hittar du produkter för att på bästa sätt rengöra och vårda ridutrustning och hästutrustning, som ridstövlar, sadlar, träns, grimmor, tyglar, ridhandskar, chaps mm. Läder är ett naturligt material med många unika och fantastiska egenskaper. Det är hållbart, andas, kan göras både styvt och mjukt och följsamt, klarar tuffa påfrestningar, och inte minst blir det vackrare och vackrare med åren, så länge det sköts om på ett bra sätt. Det gör du med våra läderprodukter som främst kommer från franska märket Saphir, en av världens främsta tillverkare av produkter för lädervård och skovård.

Vad gör Saphir till ett bra märke för vård av hästprodukter och ridprodukter?

Till skillnad från de flesta märken har Saphir, och dess ägare Avel, sin egen fabrik och utvecklingsavdelning i Frankrike. Detta i Magnac-Lavalette-Villars i västra delarna av landet. Det ger en suverän möjlighet att hålla uppe kvalitetsnivån på produkterna, och att hela tiden förfina och utveckla utbudet.

Kunskapen som finns i den här fabriken är enorm, både i produktionen och i deras laboratorium. I labbet utvecklar man både nytt för storproduktion, men också väldigt många specialbeställningar av olika produkter som företag beställer för specifika ändamål.

Annars är Saphirs stora styrka den höga nivån på råvarorna. Deras storlek och långa historia inom området gör att man har möjlighet att sourca det absolut bästa när det gäller oljor, vaxer och de andra ämnen som används för sina produkter för lädervård och skovård. Det är i regel bara naturliga ingredienser som används, inga syntetiska tillsatser som silikon eller liknande, vilket annars ofta tyvärr används i lädervårdprodukter för att hålla nere priset och göra tillverkningen enklare.

Hur tvättar och vårdar jag ridstövlar i läder?

Bra ridstövlar i läder är en investering som förtjänar att tas om hand. Sköter du om dem så både håller de längre och är finare längs vägen. Extra viktigt då de ofta utsätts för tuffa påfrestningar.

Några enkla steg för att ta hand om ridstövlar:
- Borsta eller torka av dem efter varje användning så att inte ytlig smuts får gno in sig i lädret. Använd en borste med skaft, och om det varit blött kan en vanlig fuktad disktrasa vara bra att torka med.
- Använd gärna skoblock i trä så att själva skodelen bibehåller formen och inte drar ihop sig, och idealt också stövelsträckare som bibehåller formen på stövlarnas skaft.
- Vårda kängorna regelbundet så att lädret inte torkar ut och för att förstärka skyddet. Använd en färgad skokräm som Saphir Medaille d'Or Crème Pommadier för att täcka märken och göra kängorna fina igen, eller på grövre ridstövlar ett läderfett som Saphir Dubbin Grease. Behöver de djupvård kan du använda exempelvis Saphir Renovateur Crème. Vill man ha ordentlig glans avslutas med en vaxpolish som Saphir Medaille d'Or Pate de Lux. Avsluta alltid vården med att borsta upp stövlarna med en bra skoborste.
- När ridstövlarna är ordentligt smutsiga behöver de rengöras på djupet, det görs med fördel med en Saphirs milda men effektiva lädertvål.

Hur sköter jag om sadel, träns och grimma?

Se till att tvätta och vårda sadel, träns, grimma, tyglar och andra tillbehör i läder på bästa sätt för att hålla dem fina och förlänga livslängden. Det gäller även andra rid- och hästtillbehör i läder. Det här är utrustning som ofta utsätts för slitage och smuts samtidigt som de också utsätts för väta och svett från hästen. Det vackra med läder är att det kan rengöras och återställas även efter att ha varit riktigt illa däran.

Nedan några enkla steg för att sköta om sadel och annan utrustning på ett bra sätt:
- Borsta eller torka av sadel, träns och så vidare efter varje användning så att inte ytlig smuts får gno in sig i lädret. Använd en borste med skaft, och om det varit blött kan en vanlig fuktad disktrasa eller svamp vara bra att torka med.
- Se till att de förvaras på rätt sätt, undan från solen och inte i en allt för fuktig miljö. Låt allting hänga så fritt som möjligt så luft kan cirkulera runt utrustningen.
- När sadeln, tränsen, grimman eller annan utrustning blivit mer kraftigt smutsiga behöver de rengöras grundligt det görs med fördel med en bra lädertvål.
- För den regelbundna vården använder du en bra balsam, som Saphir Etalon Noir läderbalsam. Smörj in med en bomullstrasa, små mängder med cirkulära rörelser, som sedan får gå in ordentligt i lädret. Ibland kan det vara bra att borsta upp ytan efteråt för att få bort överflöd, som annars kan ligga och dra åt sig smuts och exempelvis riskera att skada tråden på sadeln.
- Om lädret blivit ordentligt uttorkat och kanske spruckit, behöver det ordentlig återfuktning. Använd då en läderolja som exempelvis Saphir Etalon Noir mjukgörare för läder.

Läs mer keyboard_arrow_right
Dölj keyboard_arrow_left

Filtrera efter

Pris
kr kr
Märke
Filtrera
x

ATTENTION

After your payment is completed, please wait until you are redirected back to our shop. Do not hit the back button. Thank you.