Så blir du av med dina fotproblem

Olika typer av fotproblem är väldigt vanligt, en majoritet av befolkningen lider åtminstone tidvis av smärta eller obehag på grund av diverse fotåkommor. Anledningarna är många: dåliga skor, dålig passform, att fötterna är utsatta för onaturliga påfrestningar, ålder, övervikt, och så vidare. Många av problemen kan dock lösas eller åtminstone lindras med hjälp av olika ortopediska produkter och annat, som i kombination med att rätta till orsakerna bakom kan göra ditt liv betydligt mer behagligt.

Nedan de fotproblem som vi kommer att gå igenom lösningar på i den här guiden:
- Benhinneinflammation
- Fotsvett
- Hallux valgus
- Hälseneinflammation
- Hälsporre och smärta i hälen

- Högt insteg och högt fotvalv
- Kalla fötter
- Lågt insteg och plattfot
- Mortons syndrom
- Nedsjunket förfotsvalv

- Pronation och supination
- Uttrampad hälkudde
- Ömma fötter

.


Besvär med benhinneinflammation

Det som vardagligt går under benämningen benhinneinflammation handlar egentligen om en förslitningsskada i smalbenets muskler och/eller senfästen. Det handlar om smärta i smalbenet när man sätter ned foten i steget, allra tydligast om man springer eller i nedförsbacke.

Ofta går benhinneinflammation över genom att minska belastningen, se till att ta det lugnt under en tid till smärtan försvinner. Håller den i längre tid eller är återkommande kan avlastande iläggssulor vara utmärkta för att slippa problemet. Personer som pronerar tenderar att oftare få problem med benhinneinflammation, så rätar man upp detta minskar ofta problemet.

Produkter som hjälper vid benhinneinflammation:
Anatomisk fotbädd i läder
+Active Soft Footbed sport/sneaker iläggssula
+Comfort dämpande iläggssula med hålfotsstöd (2/3 sula, så fyller ut mindre fram i skon)
Icebug insoles FAT MEDIUM (ortopedisk fotbädd bra vid större problem)

.


Tips för att behandla fotsvett

Alla svettas om fötterna, i regel omkring en deciliter per fot om dagen. Vissa svettas dock ymnigare än så, och man kan ha svett som luktar fränare, vilket kan upplevas som ett problem. I första hand är det viktigt att använda skor som andas väl, exempelvis så görs alla våra randsydda skor med både ovandel, foder, bindsula och ofta även yttersula i läder som andas på ett naturligt sätt och bidrar till en god fotmiljö.

Annars finns det vissa saker man kan göra för minska problem med fotsvett. En tunn iläggssula i läder absorberar upp svett och kan luftas mellan användningarna. Det finns också deospray för skor som är antibakteriella och bidrar med väldoft, och en svalkande silkesspray kan kyla ned fötterna varma sommardagar. Undvik också att använda skor barfota, och välj ullstrumpor (även på sommaren, tunna ullstrumpor svalkar i värme) som transporterar bort svetten på ett naturligt sätt och inte börjar lukta så lätt.

Produkter som hjälper vid problem med fotsvett:
Iäggssula i läder med kork
Shoe Shame Sweet Feet sneaker deoderant
Saphir menthol deo spray
Silkesspray för barfotafötter
Ribbade strumpor i ull


Silkesspray för barfotafötter.

.


Så lindrar och behandlar du Hallux Valgus

De flesta som har hallux valgus är medvetna om åkomman, och hur stora problemen är och hur mycket man påverkas varierar stort. Hallux valgus handlar om att stortån har tryckts inåt, ofta till följd av skor som varit för trånga i tåpartiet, vilket gör att stortåbenet trycks utåt vid sitt fäste vid stortåknölen, där det bildas en benig knöl. Hallux valgus kan både göra att skor inte passar, och orsaka måttlig till mycket stor smärta.

Viktigast för att få bukt med hallux valgus är att se till att inte ha för trånga skor, och helst skor som har en bredare tåbox som inte trycker stortån inåt. För att lindra smärta vid stortåknölen kan du använda skavsårsplåster eller annat som avlastar och skyddar, och gärna en tåspridare som rätar ut stortån. En iläggssula med pelotte eller löst pelotteinlägg ser också till att framfoten sträcks ut och att tårna spretar som de ska, vilket motverkar fortsatta hallux valgus-problem.

Produkter som hjälper vid hallux valgus:
Stortåspridare
Hallux valgus-skydd
Skavsårsplåster 5-pack
Pelotte droppformad
Pelottesula Pedag comfortable
Anatomisk fotbädd i läder
Springyard anatomisk fotbädd läder mini (2/3 sula, så fyller ut mindre fram i skon)
Icebug insoles FAT MEDIUM (ortopedisk fotbädd bra vid större problem)

.


Behandling och tips vid hälseneinflammation

Framför allt efter långvarig hård fysisk aktivitet kan det hända att man får problem med hälseneinflammation. Se till att inte belasta hälsenorna under en tid och ta det lugnt, då brukar det gå över, och behandla gärna med en salva som ökar blodcirkulationen, finns på apotek.

Sitter det i en längre tid är det bra att avlasta hälen så gott det går, exempelvis genom en mjuk och bekväm hälkudde, eller med iläggssulor med bra dämpning för hälen. 

Produkter som hjälper vid hälseneinflammation:
Extra mjuk hälkudde i läder
+Comfort skålad hälkudde
+Comfort dämpande iläggssula med hålfotsstöd (2/3 sula, så fyller ut mindre fram i skon)
Icebug insoles FAT MEDIUM (ortopedisk fotbädd bra vid större problem)


Extra mjuk hälkudde i läder.

.


Behandling av hälsporre och hälsmärta

Råkar man ut för hälsporre har man ordentlig smärta under hälen, på grund av en förhårdnad som bildats efter att plantar fascia-senan som löper över hålfoten överbelastats. Det är en segdragen åkomma som, även om den i regel läker av sig själv, kan ta över ett år innan smärtan försvinner.

För att inte förvärra hälsporren och minska smärtan behöver området där hälsporren sitter avlastas ordentligt. Allra bäst fungerar oftast en specialanpassad mjuk hälkudde som är utskuren för hälsporren. Även en vanlig mjuk hälkudde eller fotbädd med mjuk del under hälen kan fungera bra. Sådana fungerar också fint om du bara är öm och har smärta i hälen.

Produkter som hjälper mot hälsporre:
Mjuk hälstrumpa
Hälkudde för hälsporre
+Comfort skålad hälkudde
Extra mjuk hälkudde i läder
Anatomisk fotbädd i läder
+Active Soft Footbed sport/sneaker iläggssula

.


Högt insteg och högt fotvalv

Foten har en mängd ben och senor som bildar flera olika valv under foten, där det främsta är det som kallas hålfoten. När hålfoten är hög, är i regel också insteget (vristen) högt, delen mellan tålederna och ankeln, då man har samma antal ben och muskler i foten och det främst handlar om huruvida de är högt, normalt eller lågt placerade (även om undantag finns, med folk som har högt insteg och lågt fotvalv, dock ovanligt). Har man hög vrist och fotvalv kan man dels ha svårt hitta skor som passar, dels lättare bli trött i fötterna då häl och trampdyna belastas hårdare, då en mindre del får ta mer av viktfördelningen och stötdämpningen.

Till att börja med bör man välja skor som har ett högre insteg, antingen lästformer som har detta eller modeller som derbys med öppen snörning, och också med fördel ha skor med bra hålfotsstöd, vilket är fallet med samtliga våra randsydda skor som är mer uppbyggda i hålfoten än de flesta skor är. För att slippa bli trött i fötterna och avlasta kan separata hålfotsinlägg fungera bra, eller en anatomisk fotbädd med hålfotsstöd, allra helst ett med ordentligt uppbyggd hålfot.

Produkter som hjälper vid högt insteg och högt fotvalv:
Springyard hålfotsstöd i läder
Anatomisk fotbädd i läder
Springyard anatomisk fotbädd läder mini (2/3 sula, så fyller ut mindre fram i skon)
+Comfort dämpande iläggssula med hålfotsstöd (2/3 sula, så fyller ut mindre fram i skon)
Icebug Insoles SLIM HIGH (extra uppbyggd hålfot)
Icebug Insoles FAT HIGH (extra uppbyggd hålfot, med extra dämpning)


Springyard hålfotsstöd i läder.


.


Varför du får kalla fötter och hur du kan motverka det

Alla människor har olika bra blodcirkulation, och det märks ofta av allra mest i fötterna, som ju är långt ifrån själva pumpen, hjärtat. Har man också haft otur med att exempelvis att ha förfrusit tårna någon gång så är cirkulationen för alltid skadad och man är extra känslig för kyla i fortsättningen.

Fryser man ofta om fötterna bör man så klart använda varma skor, där inte minst skor med tjock gummisula är viktiga för att isolera mot kylan som kommer underifrån. En varm iläggssula som isolerar mot kylan och håller kvar värmen som kroppen utsöndrar gör också underverk. Använd varma strumpor, även tunna strumpor i ull gör att du blir mindre känslig för kyla, då de isolerar bra och transporterar bort fukt som annars kyler.

Produkter som hjälper vid kalla fötter:
Varm ullfiltsula
Ribbade strumpor i ull


Varma ullfiltsulor.


.


Lågt insteg och plattfot

Som nämns i delen om högt insteg och högt fotvalv ovan, så har foten har en mängd ben och senor som bildar flera olika valv under foten, där det främsta är det som kallas hålfoten. När hålfoten är låg, är i regel också insteget (vristen) lågt, delen mellan tålederna och ankeln (även om undantag finns). Plattfot kan dels vara ärftligt, dels sjunker mångas fötter ihop med åren när muskler och senor försvagas. Är insteget lågt kan man ha svårt att hitta skor som går att snöra åt ordentligt, utan att snörningen går helt ihop.

När det gäller att anpassa insteget på skor finns en enkel lösning, med en självhäftande mjuk plöskudde i läder som fästs under plösen. Den fyller ut utrymmet och gör att passformen blir bättre för personer med lägre insteg. För att undvika att foten sjunker ihop ytterligare med åren är det bra att träna musklerna i foten genom att gå mycket barfota och gärna träna fötterna på en mjuk balansmatta, samt att använda en fotbädd i skorna som ger stöd för hålfoten.

Produkter som hjälper vid lågt insteg och plattfot:
Plöskudde
Anatomisk fotbädd i läder
Springyard anatomisk fotbädd läder mini (2/3 sula, så fyller ut mindre fram i skon)
+Active Soft Footbed sport/sneaker iläggssula
Icebug Insole SLIM LOW (speciellt anpassad för plattfot)
Icebug Insole FAT LOW (speciellt anpassad för plattfot)


Plöskudde i läder.

.


Behandling och råd för Mortons syndrom

Vid Mortons syndrom (kallas ibland också Mortons sjukdom eller Mortons tå) kläms en nerv mellan två av framfotens ben, vilket kan orsaka långvarig smärta och obehag, och inte sällan upplever man också att foten domnar bort. Det kan bero på att man använt för trånga skor, men ibland vet man inte orsak till att det uppstår.

Det första man kan prova är att byta skor, gärna till rymligare än vad man burit innan. Hjälper inte detta blir de flesta av med problemen med hjälp av pelotteinlägg. En pelotte stöttar framfoten och gör att tårna särar på sig, vilket gör att nerven som hamnat i kläm avlastas. Det finns både lösa pelotteinlägg eller olika iläggssulor med pelotte.

Produkter som hjälper vid Mortons syndrom:
Pelotte droppformad
Pelottesula Pedag comfortable
Anatomisk fotbädd i läder
Springyard anatomisk fotbädd läder mini (2/3 sula, så fyller ut mindre fram i skon)
Icebug insoles FAT MEDIUM (ortopedisk fotbädd bra vid större problem)
Förfotsstöd dam Springyard (utformad för att fungera även i skor med klack)

.


Stöd och behandling vid nedsjunket förfotsvalv

Ett lite bortglömt fotvalv är det vid framfoten, som löper tvärs över foten bakom trampdynan. Precis som hålfoten är det vanligt att det främre fotvalvet sjunker ihop med åren, och det kan även hända efter viktuppgång eller graviditet. Detta orsakar extra belastning på trampdynan och man kan bli trött och öm här. I vissa fall orsakar detta också Mortons syndrom (se ovan).

En iläggssula med pelotte eller löst pelotteinlägg ser till att ge stöd för förfotsvalvet och gör att tårna spretar som de ska. Då belastas trampdynan också mindre. Känner man sig extra känslig kan en sula med ordentlig dämpning fram fungera allra bäst.

Produkter som hjälper vid nedsjunket förfotsvalv:
Pelotte droppformad
Pelottesula Pedag comfortable
Anatomisk fotbädd i läder
Icebug insoles FAT MEDIUM (ortopedisk fotbädd som har extra dämpning)


Anatomisk fotbädd i läder.

.


Pronation eller supination

Här handlar det om fotproblem där foten antingen lutar inåt, pronation, eller utåt, supination. Pronation beror på att det längsgående fotvalvet försvagats och foten, från ankeln, får en inåtlutning. Supination är då tvärtom att foten lutar utåt och har onormalt hög belastning på yttersidan av foten, ofta orsakas också att man blir mer eller mindre hjulbent. Gemensamt för både pronation och supination är att det snedbelastar kroppen och orsakar extra påfrestningar på antingen innersida eller yttersida av foten, som kan leda till både små och stora problem och smärta.

Pronerar eller supinerar man bör man välja skor med bra stöd, absolut inte mjuka tygsneakers. Den typ av randsydda skor som vi säljer har både rejäl klack, stabil hälkappa och bra hålfotsstöd som fungerar utomordentligt för att stödja och hålla fötterna raka och ge naturligt steg. Man kan också använda iläggssulor som stöttar foten och ser till att den inte lutar. Pronerar man väljer man inlägg med bra hålfotsstöd och uppbyggd hälkopp, supinerar man är det viktigt med stöd och avlastning för ytterdelen på foten, i vissa fall krävs ett snedställt hälinlägg.

Produkter som hjälper vid pronation eller supination:
Anatomisk fotbädd i läder
+Active Soft Footbed sport/sneaker iläggssula (extra bra för supination)
Icebug Insoles SLIM MEDIUM (tunnare ortopedisk fotbädd som är bra vid större pronation)
Icebug insoles FAT MEDIUM (ortopedisk fotbädd som bra vid större pronation)

.


Uttrampad hälkudde

Ett relativt vanligt fotproblem som uppstått efter alldeles för hög belastning, vilket orsakar kraftig smärta under hälen, ibland upplevs den sitta främst runt hälens ytterkant. Beror ofta på överbelastning efter exempelvis löpning eller annan fysisk aktivitet, om man gått och stått länge på hårt underlag, eller träning som innebär mycket hopp. Uttrampad hälkudde, eller uttrampade fettkuddar, kallas ibland för Heel fat pad syndrome.

Viktigast om man har uttrampad hälkudde är att man minskar belastningen som orsakat problemen, exempelvis vilar från träning. Sedan behöver man ofta avlasta hälen, genom inlägg som både dämpar och gärna också håller in hälkudden så den inte flyter ut.

Produkter som hjälper vid uttrampad hälkudde:
+Comfort skålad hälkudde
+Comfort dämpande iläggssula med hålfotsstöd (2/3 sula, så fyller ut mindre fram i skon)
Icebug insoles FAT MEDIUM (dämpning och ordentligt uppbyggd hälkopp)
Extra mjuk hälkudde i läder


52 Bones +Comfort dämpande iläggssula med hålfotsstöd.

.


Behandling av ömma fötter

Många får ömma och trötta fötter, inte sällan på grund av att man går och står mycket i vardagen, kanske på ett hårt golv. Har man också skor som inte passar helt hundra och ger rätt stöd och avlastning, kan problemen förvärras.

Viktigast är att ha skor som är bekväma och har god passform. Se till att träna fötterna för att deras muskler och senor inte ska bli slappa och tappa spänst, exempelvis genom att gå barfota på mjukt underlag, som en gräsmatta, eller stå och träna på en balansmatta. Gör det i kombination med iläggssulor och lösa inlägg som avlastar och dämpar där du har ont.

Produkter som hjälper vid ömma fötter:
Anatomisk fotbädd i läder
Springyard anatomisk fotbädd läder mini (2/3 sula, så fyller ut mindre fram i skon)
+Active Soft Footbed sport/sneaker iläggssula
Icebug Insole FAT LOW (ortopedisk fotbädd med extra dämpning)
Extra mjuk hälkudde i läder
Mjukt hälgrepp



Springyard anatomic footbed mini är bra vid vissa fotproblem.